Novo Lumenovo izdanje uoči posljednje sezone “Igre prijestolja”

HINA/ Lumen/ Petar Santini

Uoči emitiranja posljednje sezone HBO-ove serije “Igra prijestolja” najavljenom za travanj, nakladnička kuća Lumen, u odgovoru na novu lavinu čitateljskog interesa za globalno popularni serijal Georgea R. R. Martina “Pjesma Leda i Vatre”, objavila je njegovo novo hrvatsko izdanje, te najavljuje hrvatski prijevod Martinova novog romana “Fire and Blood”.

U novo ruho zaodjenuto je pet romana u sedam svezaka, “Igra prijestolja”, “Sraz kraljeva”, “Oluja mačeva”, “Gozba vrana” i “Ples zmajeva”. Prijevod potpisuju Tajana Pavičević (svih pet romana) i Vladimir Cvetković Sever (Ples zmajeva).

“S ogromnim interesom iščekuje se i hrvatski prijevod Martinova novog romana ‘Fire and Blood’ koji će biti objavljen u izdanju Lumena ove godine”, stoji u najavi.

Martinov serijal “Pjesma Leda i Vatre” fenomen je nakladništva s kraja 20. i početka 21. stoljeća – preveden je na više od šezdeset jezika i prodan u sedamdeset milijuna primjeraka diljem svijeta. Autor ga je počeo pisati početkom devedesetih godina 20. stoljeća, inspiriran srednjovjekovnom Engleskom i Ratom dviju ruža.

Romaneskni je serijal postigao toliki uspjeh da je po njemu snimljena i višestruko nagrađivana serija “Igra prijestolja” u kojoj je i sâm pisac sudjelovao u ulozi producenta i savjetnika. Serija, dijelom snimana i u Hrvatskoj, potaknula je novo zanimanje za knjige te obožavatelji diljem svijeta s nestrpljenjem iščekuju sljedeći nastavak pisanog serijala.

“Iako ga često uspoređuju s J. R. R. Tolkienom, Martinov je svijet mnogo mračniji i realniji od onoga u ‘Gospodaru prstenova’. U Martinovim Zapadnim Zemljama žive ljudi sa svim svojim vrlinama, manama, ambicijama, planovima, željama… Njegovi su zapleti majstorski vođeni, poput partije šaha u kojoj i sâm toliko uživa”, ističu iz Lumena.

“George Martin jedan je od onih pisaca koji se ne libi ubiti važne likove svoje priče. Taj naratološki postupak iznenađuje, odudara od postupaka uobičajenih u zakonitostima žanra, no samim time Martin se razlikuje od svojih prethodnika i suvremenika. Bilo kako bilo, postigao je ono što je svakome piscu fantastike najvažnije – iznenaditi čitatelja i učiniti ga ovisnikom o priči. U Martinovome svijetu nitko nije siguran, a pravda nije zajamčena. Na nju valja čekati, spora je, ali dostižna, pa su čitatelji ipak nagrađeni sretnim završetkom. No valja zapamtiti prvo pravilo za čitanje Martinova serijala – nikad se ne smijete opustiti”, poručuju.

Komentiraj