Novi slučajevi nasilja potresli javnost, Rada Borić za nacional.hr: ‘Ženama se još uvijek ne vjeruje…’

Autor:

29.6.2023., Zagreb - U Hotelu Dubrovnik odrzana je konferencija Sto mozemo bolje Prevencija seksualnog nasilja nad djecom. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Davorin Visnjic/PIXSELL

U posljednje vrijeme svjedočimo sve brutalnijim oblicima nasilja, kazala je na početku razgovora za nacional.hr Rada Borić, dugogodišnja aktivistkinja i suosnivačica Centra za ženske studije te zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova, nakon što su Hrvatsku potresli novi slučajevi nasilja nad ženama.

Rada Borić istaknula je da iako Vlada predlaže strože kazne. “Pokazuje se da je nasilje nad ženama eskaliralo zbog činjenice da se ono nije ranije adekvatno tretiralo”.

“Ono što zabrinjava jest da oni – koji bi trebali biti prvi koji bi trebali dati podršku žrtvama, što potvrđuje i slučaj u Osijeku, skloniji su zataškati slučajeve nasilja. Vidjeli smo kakve su bile prve kvalifikacije nasilnog čina ubojstva. Počelo je time da je djevojka počinila samoubojstvo, onda je bila blaža kvalifikacija ugroze života pa tek onda ubojstvo. Moramo znati da zbog slabosti koje imamo u sustavu već godinama se i događaju ubojstva žena”, rekla je Rada Borić.

Ističe kako se ubojstvo u Osijeku dogodilo 21. rujna, večer prije Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. “Obilježile smo ga u znak sjećanja na tri ubijene žene u Općinskom građanskom sudu u Zagrebu i – također – od bivšeg policajca za kojeg je i ranije bilo indicija da je nasilan.  Za femicid, koji može biti predvidiv u mnogim slučajevima, odgovoran je i sustav, a ne samo nasilnik”, navodi.

Druga stvar koja brine, dodaje, jest ta da se događaju zataškavanja, a onda i premale kazne na nasilnike. “Slučaj iz susjedne BiH pokazuje da je žena morala pokazati i dokaze da je bila žrtva nasilja… Još uvijek se ne vjeruje ženama”, ističe Rada Borić.

Rada Borić upozorila da je femicid predvidiv: “U Hrvatskoj je unatrag 20 godina ubijeno 400 žena”

Novčana kazna

Osvanula je vijest kako je muškarac pretukao ženu i za to dobio samo novčanu kaznu.

Naša sugovornica osvrnula se i na takve slučajeve: “Neadekvatne odluke policije ili sudova potvrđuje i slučaj s bivšim rukomentnim reprezentativcem Buntićem. Pustili su ga da se brani sa slobode, iako mu je kod kuće pronađen veći arsenal oružja no što ga je imala policijska postaja. Kako je moguće da su ga pustili? Može utjecati na svjedoke, može i dodatno biti nasilan… Eto, dobio je zabranu prilaska. Pa tko će kontrolirati na koju će nasilnik prići blizinu? Ovaj slučaj novčanog kažnjavanja doista je bio praksa i ranije. Sudilo bi se prema Zakonu o prekršajima u kojem bi, najčešće, oboje bili krivi i morali platiti kaznu za ‘remećenje javnog reda i mira’. Ima puno slučajeva u kojima je muškarac bio nasilan, žena bi vrištala pa bi oboje morali platiti kaznu”.

Dok se to ne izmijeni, smatra, niti jedna mjera neće biti odvraćajuća. “Imat ćemo dodatnog nasilja… Ako nam prvi u tom lancu, a to je policija, neće odgovorno odnositi se prema nasilnicima, žene nasilje i dalje neće prijavljivati”, dodaje Rada Borić.

Žene nam svjedoče, ističe, da su – nažalost – i dodatno traumatizirane institucionalnom praksom.

Buntiću sud nije odredio pritvor, već dvije mjere zabrane

‘Imamo 25 skloništa – još uvijek premalo…’

Zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini osvrnula se i na brutalno ubojstvo u BiH u kojem je Nermin Sulejmanović krvnički presudio nevjenčanoj supruzi Nizami Hećimović. “U tom slučaju vidljive su razne vrste propusta. Vrlo se dobro znalo da je ubojica bio nasilnik i inače. Mi vidimo da i u Hrvatskoj, kod donošenja presuda, vrlo često su olakotne okolnosti da je netko bio dobar otac, ‘olakotne okolnosti’ su vrlo neobične… Ono što mi se čini da funkcionira u ovoj državi, a to je podrška ženama od drugih žena koje vode skoništa ili savjetovališta, dakle tek servisi  za žene. Imamo 25 skloništa, ali još uvijek premalo prema onome što propisuje Istanbulska konvencija”.

Da bismo se uspješno borili protiv nasilja treba nam obrazovanje, vrlo rana edukacija oko rodnih uloga. “Prije nekoliko godina provedeno je istraživanje u CESI o nasilju u vršnjačkim vezama gdje mladići i djevojke smatraju da je jedan šamar u redu”, rekla je.

Istaknula je objavu patera Ike Mandurića koji je napisao na Facebooku, među ostalim: “Denis Buntić je učinio jako lošu stvar jer je (ako je) tukao svoju ženu. Muževi, to nikad i nikad ne smijete napraviti! Osuđujem to potpuno. I jako je loše ako ima onih koji to ne osuđuju. A da nam nije to svima jasno, pokazuje uvijek neki novi slučaj nasilja nad ženama. No, osim žaljenja za pretrpljenu bol Denisove žene, nakon što sam preslušao njezin snimak, nekako, stadoh misliti o muževima koji, tko zna kakva sve nasilja i maltretiranja namjerno-iritantnih žena ne podnose? A takvih muževa je jaaako puno: strpljivih, snažnih, postojanih”.

Rada Borić smatra da se ne bi smjelo dogodili da jedan pater nema empatiju za žrtvu, već je ima za “muškarce koji moraju slušati histerične žene i cmizdravice”.

Dok se takve stvari ne promijene – imat ćemo i dalje nasilje, mišljenja je.

Nasilje nad ženama starije životne dobi

Kaže i da se danas ne govori o nasilju nad ženama starije životne dobi. “Prošle godine, od 13 ubijenih žena – šest su ubili njihovi sinovi. Mi smo kao Povjerenstvo provele istraživanje koje je pokazalo da gotovo 20 posto žena starije životne dobi ne prijavljuje nasilje iz straha, a 20 posto iz srama. Moramo ozbiljno poraditi na tome da vidimo što radi patrijarhat, on nije ni na korist muškaraca jer i oni perpetuiraju iste uloge pa će ponavljati: ‘Ili moja ili Božja ili ničija’. Žene više ne žele da ih se kontrolira, ne žele da postoji moć nad njima. Dok ne promijenimo razumijevanje o odnosima moći, bojim se da ne vrijedi imati samo zakone koji neće u praksi štititi žene”, zaključila je Rada Borić.

Svakih 15 minuta u Hrvatskoj se dogodi nasilje nad ženama

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.