NOVI REŽIM: Cerar najavljuje jaču kontrolu granice s Hrvatskom

FaH

Slovenija će zbog promijenjenog odnosa država primateljica prema migrantima i izbjeglicama u idućim tjednima pooštriti kontrolu granice s Hrvatskom, najavio je u petak slovenski premijer Miro Cerar.

“Slovenija je dužna štititi šengensku granicu i djelotvorno je nadzirati. Zato ćemo kontrolu granice prema Hrvatskoj idućih tjedana i mjeseci morati dodatno ojačati”, kazao je Cerar u petak za Slovensku tiskovnu agenciju STA.
Slovenski je premijer dodao da je očito kako su kapaciteti prihvata izbjeglica u zemljama u srednjoj Europi poput Austrije i Njemačke “bitno smanjeni” što utječe na njihove poteze u migracijskoj krizi.
Prema najavama austrijskih dužnosnika, ta će zemlja kroz koji dan uvesti novi režim ulaska migranata iz Slovenije na svoj teritorij, uz mogućnost uvođenja dnevnih kvota do najviše 2500 izbjeglica, a u zemlju će smjeti ulaziti isključivo preko graničnog prijelaza Spielfeld/Šentilj.
Cerar je kazao da će Slovenija na te mjere promptno i adekvatno i sama reagirati mjerama na granici s Hrvatskom jer ne može pristati da se u njoj zbog austrijskih restrikcija zaustavi veliki broj izbjeglica, koji bi u u zemlji onda ostali duže vrijeme.
U vezi sa skorašnjim summitom EU-a na kojemu će biti riječi o migracijskoj krizi, Cerar je kazao da će se osobno i dalje angažirati u traženju zajedničkog europoskog rješenja, te da je u tom smislu i iznio svoj prijedlog o pomoći članica EU-a Makedoniji u policijskim snagama i opremi.
Prema Cerarovoj ocjeni, u Europi migracijsko pitanje ne treba zlorabiti u političkim polemikama i tako izazivati ksenofobiju, što se, kako je priznao, zna događati i u Sloveniji.

Komentiraj