NOVI MINISTAR U PROBLEMU: Agenciji za plaćanja zbog kašnjenja isplata prijeti gubitak akreditacije

Autor:

17.05.2024., Zagreb - Predstavljanje Vlade Republike Hrvatske na prvoj sjednici 11. saziva Hrvatskog sabora. Josip Dabro, Ante Susnjar Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Iako joj je ministarstvo financija uplatilo sredstva za isplatu poticaja, Agencija za plaćanja u poljoprivredi dio sredstava još nije isplatila pa je poljoprivrednicima poslana i isprika zbog kašnjenja

Novi ministar poljoprivrede Josip Dabro iz Domovinskog pokreta mogao bi se odmah na početku mandata suočiti s velikim problemom u poljoprivrednom sektoru ako se ostvare najave da bi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju vrlo brzo mogla ostati bez europske akreditacije za isplaćivanje poljoprivrednih potpora, odnosno za isplaćivanje novca iz europskih poljoprivrednih fondova. Nacional je od više neovisnih izvora dobio potvrdu dramatične situacije u Ministarstvu poljoprivrede i u Agenciji za plaćanja koja se očituje u kašnjenju isplata za izravne poticaje i IAKS mjere za 2023. godinu. Osim toga, zbog nekih odluka sada već bivše ministrice poljoprivrede Marije Vučković i još uvijek aktualnog ravnatelja Agencije za plaćanja Antuna Vujića, među zaposlenicima te agencije vlada veliko nezadovoljstvo uvjetima rada pa je i to jedan od razloga kašnjenja isplata potpora po Jedinstvenom zahtjevu za 2023. godinu.

Cijela situacija u poljoprivrednom sektoru zapravo pokazuje koliki nered Marija Vučković ostavlja svom nasljedniku, novom ministru poljoprivrede Josipu Dabri pred kojim je puno posla ako želi ispraviti barem dio pogrešaka koje je u svom mandatu napravila Marija Vučković. A koliko je stanje loše, pokazuje i informacija koju je Nacionalu potvrdilo nekoliko izvora dobro upoznatih sa stanjem u Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji za plaćanja. Ti izvori su ispričali kako je i ministar financija Marko Primorac ostao šokiran kada je saznao da Agencija za plaćanje još nije isplatila sva sredstva za izravne poticaje poljoprivrednicima, iako je Ministarstvo financija odavno osiguralo sva sredstva te ih je isplatilo na račun Ministarstva poljoprivrede. Zašto ta sredstva još nisu isplaćena i zašto Agencija za plaćanja kasni s isplatama Primorcu nije objašnjeno pa je on u nekoliko navrata izrazio nezadovoljstvo takvim stanjem u poljoprivredi. Zbog toga još više čudi zašto se premijer Andrej Plenković i u novom mandatu odlučio zadržati Mariju Vučković u Vladi te joj je dodijelio mjesto ministrice zaštite okoliša i zelene tranzicije, iako je njen mandat u Ministarstvu poljoprivrede obilježen nizom skandala i loših rezultata.

‘Ministar financija Marko Primorac ostao je šokiran kada je saznao da Agencija za plaćanja još nije isplatila sva sredstva za izravne poticaje iako ih je Ministarstvo financija odavno osiguralo’

Rješavanje problema poticaja, ali prije svega učinkovitosti rada Agencije za plaćanja u poljoprivredi, koja je jedna od najvažnijih državnih agencija i koja direktno upravlja s nekoliko milijardi eura novca za poljoprivredne poticaje godišnje, bit će jedna od prvih i najvažnijih zadaća novog ministra Josipa Dabre. Od izvora iz Domovinskog pokreta Nacional je doznao kako je Dabro upoznat s kaosom koji ga očekuje u Ministarstvu poljoprivrede te da je odmah spreman poduzeti određene korake kako bi se situacija barem donekle smirila te kako bi poljoprivrednicima u idućih nekoliko tjedana bile isplaćene izravne potpore za 2023. godinu. Inače, izravni potpore su one potpore koje država isplaćuje iz proračuna te nisu povezane s fondovima Europske unije. Svrha izravnih potpora je osigurati dugotrajnu održivost aktivnih poljoprivrednika koji obavljaju poljoprivrednu djelatnost. Dodjeljuju se za proizvodnju, uzgoj ili sadnju poljoprivrednih proizvoda, za uzgoj ili držanje stoke kao i za održavanje poljoprivredne površine u stanju pogodnom za pašu ili uzgoj.

Iako su potpore za 2023. trebale već odavno biti isplaćene, dio poljoprivrednika još uvijek čeka da im Agencija za plaćanja isplati obećana sredstva. Da je situacija ozbiljna pokazuje i obavijest koju je Ministarstvo objavilo na stranicama Agencije za plaćanja, a u kojoj priznaje da dolazi do kašnjenja u isplatama. U toj se obavijesti između ostalog navodi i sljedeće:

“Kao što smo već ranije objavili, u tijeku su isplate potpora po Jedinstvenom zahtjevu za 2023. godinu. Prije isplata potpora Agencija za plaćanja mora provesti sve provjere propisanih kriterija, uvjeta i obveza za svaku intervenciju, uključujući i kontrolu na terenu, te se isplate izvršavaju u više rata po grupama intervencija, ovisno o završenim provjerama. Napominjemo da je Agencija za plaćanja s današnjim danom isplatila preko 315 milijuna eura potpora za intervencije s Jedinstvenog zahtjeva za 2023. godinu, te u najkraćim mogućim rokovima planira isplatiti još više od 200 milijuna eura. Dakle, radi se o iznosu od preko pola milijarde eura europskog i hrvatskog novca, čija se svrha i namjena moraju kvalitetno i učinkovito provjeriti i dokazati. U prethodnoj obavijesti dostavili smo plan isplata te naveli okvirne datume isplata za pojedine intervencije. Nažalost, zbog izazova i poteškoća u provedbi provjera propisanih kriterija, uvjeta i obveza definiranih novim Strateškim planom, odnosno zbog velikog obima provjera koje Agencija za plaćanja mora izvršiti prije isplate, te unosa i obrade velike količine evidencija i obrazaca, kao i dokaza provedenih edukacija, nismo uspjeli u planiranim rokovima kroz postojeći informatički sustav izvršiti sve spomenute provjere. Stoga se ispričavamo svim poljoprivrednicima kojima još nisu isplaćene potpore. Napominjemo da Agencija za plaćanja kontinuirano isplaćuje potpore, ovisno o završenim provjerama, te planiramo isplatiti sve do sada neisplaćene potpore u najkraćim mogućim rokovima.”

‘Ravnatelj Agencije za plaćanja Antun Vujić na jednom od posljednjih sastanaka s pomoćnicima i voditeljima sektora tri puta je ponovio da Agenciji za plaćanja prijeti gubitak akreditacije’

Ova je obavijest na stranicama Agencije za plaćanja objavljena 2. svibnja, a kako doznajemo od izvora iz Agencije, u proteklih dvadesetak dana situacija se nije promijenila i poljoprivrednici još uvijek čekaju na isplatu, što i objašnjava nezadovoljstvo ministra financija Marka Primorca, a sličnu je poruku nešto ranije na svom Facebooku objavila i sada već bivša ministrica Marija Vučković:

“Posljednjih dana Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju primaju brojne upite o terminima isplate potpora iz jedinstvenog zahtjeva. Mnogi nas upozoravaju da preostali dio potpora nije isplaćen do Uskrsa, kako je, navode, obećano. No, tu izjavu nikad nije dao nijedan dužnosnik ili službenik APPRRR-a ili Ministarstva poljoprivrede već je, kako je običaj u ovom mandatu, plan isplata prikazan u obliku prezentacija na sastancima ili putem objava nadležnog tijela – APPRRR-a. Dosad je isplaćeno 275 milijuna eura. Prema javno dostupnoj obavijesti Agencije za plaćanja, do 15. travnja će biti isplaćeno 70 milijuna eura za proizvodno-vezana plaćanja, a oko 1. svibnja većina novih eko-shema, Dobrobit životinja i Ekološki uzgoj u vrijednosti od 150 milijuna eura. Preostali dio potpora za klimu i okoliš u vrijednosti od 30 milijuna eura će biti isplaćen do 1. lipnja nakon čega će, kao i uvijek dosad, slijediti izravnanja. Ovo je godina primjene novog sustava zajedničke poljoprivredne politike i novog kontrolnog sustava. U svim zemljama EU došlo je do brojnih dodatnih radnji u administrativnom sustavu i svi smo predložili Komisiji pojednostavljenja kako bismo ubrzali isplate. Dok do njih ne dođe, u obvezi smo, kako bismo sačuvali hrvatsku omotnicu, provoditi sve potrebne radnje prije isplata. Dajemo sve od sebe, osiguravamo i dodatne kredite i nacionalne potpore kako bismo ljudima ublažili probleme i vjerujemo da ćemo u budućnosti osigurati jednostavniji sustav.”

Uoči odlaska iz ministarstva poljoprivrede marija vučković se putem Facebooka obratila poljoprivrednicima te priznala probleme u isplati izravnih potpora/Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Iako je iz obavijesti na stranicama Agencije za plaćanja, a i u statusu bivše ministrice Marije Vučković jasno naznačeno kako dolazi do kašnjenja u isplatama te se poljoprivrednicima čak šalju i isprike, u svom odgovoru iz APPRRR-a demantiraju da kasne s isplatama te navode sljedeće:

“Isplate potpora po Jedinstvenom zahtjevu za 2023. godinu su u tijeku. Prije isplata potpora Agencija za plaćanja mora provesti sve provjere propisanih kriterija, uvjeta i obveza za svaku intervenciju, uključujući i kontrolu na terenu, te se isplate izvršavaju u više rata po grupama intervencija, ovisno o završenim provjerama. Agencija za plaćanja sa današnjim danom isplatila je preko 330 milijuna eura potpora za intervencije s Jedinstvenog zahtjeva za 2023. godinu, te u najkraćim mogućim rokovima planira isplatiti još više od 180 milijuna eura. Radi se o iznosu od preko pola milijarde eura europskog i hrvatskog novca, čija se svrha i namjena moraju kvalitetno i učinkovito provjeriti i dokazati. S isplatama se ne kasni, već naprotiv, Agencija za plaćanja za 2023. godinu po prvi puta je isplatila u avansnom dijelu za 100 000 korisnika više no prijašnjih godina za Osnovnu potporu dohotku, Preraspodijeljeno plaćanje i Mladog poljoprivrednika, skoro 100%. Zakonski rok za isplatu svih potpora je do 30.6.2024., kao i prijašnjih godina i sve potpore bit će isplaćene do tog roka.

Pojašnjenja radi, u novom programskom razdoblju Zajedničke poljoprivredne politike u potpunosti se mijenja pristup dodjeli potpora gdje sustav kontrola i kazni prelazi u sustav praćenja i ranih upozorenja: Uvodi se, europskim uredbama propisan, IT alat obveznog praćenja poljoprivredne aktivnosti satelitskim podacima za 100% poljoprivrednika i 100 % površina (Monitoring), koji je RH uspješno pripremila za obvezne intervencije Osnovnu potporu dohotku i Područja s ograničenjima i nastavlja pripremati za ostale intervencije za koje će obveza praćenja biti u sljedećim godinama. Uvodi se IT alat za obvezno dokazivanje poljoprivrednih aktivnosti geotagiranim fotografijama za kriterije koje nije moguće pratiti satelitskim podacima. RH uvodi čak 7 novih intervencija koje imaju za cilj poticanje provođenja poljoprivrednih praksi korisnih za klimu i okoliš (EKO SHEME) : Intenzivirana raznolikost usjeva, Ekstenzivno gospodarenje pašnjacima, Intenzivirano održavanje ekološki značajnih površina, Uporaba stajskog gnoja na oraničnim površinama, Minimalni udio legumionza od 20% unutar poljoprivrednih površina, Konzervacijska poljoprivreda, Očuvanje travnjaka velike prirodne vrijednosti. Republika Hrvatska proširuje i spektar Proizvodno vezanih potpora koje imaju za cilj zaštitu posebno osjetljivih sektora poljoprivredne politike (prvotelke, sjeme). Uz ove i niz drugih promjena koje predviđa novi Strateški plan, dužina IT razvoja razmjerna je potrebama novog Programskog razdoblja.”

‘Od izvora iz Domovinskog pokreta Nacional je doznao da je Dabro upoznat s kaosom u Ministarstvu poljoprivrede te da je spreman poduzeti korake kako bi se situacija barem donekle smirila’

No, iako iz APPRRR-a tvrde da je sve u redu i da kašnjenja nema, koliko cijela situacija zapravo predstavlja problem za novog ministra poljoprivrede, pokazuje i činjenica da je ravnatelj Agencije za plaćanja Antun Vujić na jednom od posljednjih sastanaka sa svojim pomoćnicima i voditeljima sektora tri puta ponovio da Agenciji za plaćanja prijeti gubitak akreditacije. To znači da bi ova agencija izgubila pravo na isplatu novca poljoprivrednicima te bi ponovno morala proći cijeli proces akreditiranja koji je već prošla uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Jedan od razloga gubitka akreditacije mogla bi biti spora administracija i rješavanje zahtjeva poljoprivrednika za izravne poticaje i za sredstva iz fondova Europske unije te manjak kontrola na terenu zbog kojih dolazi do nepravilnosti u provedbi odobrenih projekata, a što su u svojim posjetima Hrvatskoj utvrdili i revizori Europske komisije. Izvor iz Agencije za plaćanja potvrdio je da postoji velika šansa da se izgubi akreditacija te je opisao što bi to značilo za hrvatsku poljoprivredu:

“Po slobodnoj procjeni, situacija je takva da postoji oko 70 posto šanse da izgubimo akreditaciju. Kada bi se to dogodilo, onda bi se Agencija kao tehničko tijelo morala ponovno akreditirati, a taj proces provode revizori Europske komisije. U tom periodu naši poljoprivrednici ne mogu dobiti tzv. Punu omotnicu za potpore iz EU-a, a tada i EK otvara pregovore s Hrvatskom o tome koje će nužne potpore moći takvo neakreditirano tehničko tijelo isplaćivati našim poljoprivrednicima. U takvim slučajevima riječ je ispod 50% ukupne omotnice sredstava na koju ima pravo Hrvatska. Dakle, Hrvatskoj bi na raspolaganju bilo manje od pola od ukupnih sredstava iz EU fondova.”

Andrej Plenković je i u novom mandatu odlučio zadržati Mariju Vučković u Vladi te joj je dodijelio mjesto ministrice zaštite okoliša i zelene tranzicije/Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Isti je izvor za Nacional rekao kako su do sada s ovakvim sankcijama bili suočene Rumunjska i Bugarska te da je u tim slučajevima Rumunjska bila blokirana 12 mjeseci, a Bugarska čak 24 mjeseca. Kakve bi posljedice u slučaju gubitka akreditacije bile po hrvatsku poljoprivredu, ne treba ni govoriti. Koliko je situacija u samoj Agenciji za plaćanje dramatična pokazuje i izjava jednog od izvora iz te agencije koji je posvjedočio s kakvim se pritiscima suočavaju djelatnici Agencije za plaćanja:

“Na sastanku voditelja su rekli da ako ne unesemo tu dokumentaciju u rokovima koji su već skoro gotovi, da ćemo izgubiti akreditaciju, a navodno su upitna i radna mjesta. Sada je sve na podružnicama, a iako smo non-stop na poslu, ne stižemo ništa. Svaki dan smo najmanje deset sati u uredu i radimo unos dokumentacije, rad sa strankama, ažuriranje podataka i stalno neke nove kampanje. Prioriteti se mijenjaju svakoga dana i više se ne zna tko pije, a tko plaća.”

Zanimljivo je i da su radnicima Agencije za plaćanja u takvoj situaciji smanjeni i koeficijenti za plaće i to za čak 30 posto. Naime, pravilnikom Agencije za plaćanja radnicima te agencije su još od njenog osnutka 2009. koeficijenti za plaće uvećani za dodatak od 30 posto i to zato što su djelatnici Agencije većinu plaća dobivali iz Mjere 20 – Tehnička pomoć koju u cijelosti plaća EU iz Fonda za ruralni razvoj. No nedavnom promjenom Zakona o plaćama HDZ-ova je vlada odredila da se plaće isplaćuju iz državnog proračuna pa su radnicima Agencije za plaćanja ukinuti uvećani koeficijenti i to taman u trenutku kada je obujam posla bio na vrhuncu i kada su bili suočeni s dodatnim pritiscima zbog rokova za isplatu izravnih potpora.

Sve navedeno predstavlja vrlo izazovnu situaciju za novog ministra Josipa Dabru, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se postaviti prema vodećim ljudima Agencije za plaćanja u poljoprivredi i hoće li na njenom čelu ostaviti Antuna Vujića i njegove ljude od povjerenja koji su Agenciju za plaćanja praktički doveli do gubitka akreditacije, što bi domaće poljoprivrednike gurnulo u još težu situaciju nego što je ona trenutno.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.