‘Novi europski Bauhaus’: EU poziva arhitekte, dizajnere i kreativce na stvaranje boljeg života nakon pandemije

Autor:

Novi europski Bauhaus

Europska komisija pokrenula je kreativnu i interdisciplinarnu inicijativu ‘Novi europski Bauhaus’ kojoj je cilj spojiti baštinu, kulturu, umjetnost, kreativnost, znanost, inovacije, tehnologiju i gospodarstvo kako bi se stvorio novi adekvatni stil za ciljanu i potrebnu održivost.

Originalni Bauhaus osnovan je 1919. godine spajanjem likovne akademije i škole primijenjenih umjetnosti od strane arhitekta Waltera Gropiusa. Stil je objedinio principe masovne proizvodnje s individualnom umjetničkom vizijom te kombinirao estetiku sa svakodnevnom funkcijom uporabnih predmeta, proizvoda i zgrada te je postao jedna od najutjecajnijih struja u modernom grafičkom i industrijskom dizajnu, arhitekturi i umjetnosti 20. stoljeća.

Sto godina kasnije, ‘Novi europski Bauhaus’ nastavlja se na baštinu i tradiciju prvotnog Bauhausa nastojeći odgovoriti izazovima današnjeg vremena: stvaranja otpornosti na klimatske promjene, zaštite okoliša, održivosti, opravka od COVID pandemije te gospodarskog i društvenog razvoja.

Temeljne vrijednosti ‘Novog europskog Bauhausa’ su održivost, estetika i uključivost, a njegovo ostvarenje zamišljeno je kroz tri etape.

Prva je etapa osmišljavanja kojoj je cilj okupiti što veći broj sudionika koji će se istraživanjem ideja povezati s onim što već postoji kako bi se vidjelo što se može ubrzati, konkretizirati i materijalizirati, etapu isporuke i etapu širenja. Ova faza završit će objavom poziva za dostavu projektnih prijedloga za uspostavu najmanje pet lokacija u različitim zemljama članicama Europske unije u kojima bi se realizirali prvi pilot projekti, a Europska komisija će nagraditi inspirativne realizirane primjere dobre prakse u različitim kategorijama.

U drugoj fazi isporuke provest će se prvih pet pilot projekata dok bi se u trećoj fazi širenja širile i replicirale najbolje ideje i projekti na sve države Europe i šire, kao i nastavili umrežavati svi dionici kako bi se razmijenila iskustva i stečeno znanje.

Prema trenutno dostupnim informacijama pilot projekti ove inicijative financirat će se kombinirajući sredstva iz raznih fondova, programa i instrumenata Europske unije.

Inicijativa Novi europski Bauhaus imat će i svoje službene partnere, a jedan od njih je i REGEA koja će promovirati i komunicirati ideje i ciljeve ‘Novog europskog Bauhausa’, otvarati teme i poticati dijalog, djelovati kao sugovornik te raditi na povezivanju svih dionika zajednice.

Inicijativa će se provoditi u koordinaciji povjerenice za Inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariye Gabriel te povjerenice za Koheziju i reforme Elise Ferreira, a pozvani su umjetnici, dizajneri, inženjeri, znanstvenici, poduzetnici, arhitekti, studenti, učenici, kreativci, inovatori ali i svi zainteresirani Europljani kako bi zajedno izgradili održivu i uključivu budućnost koja je estetski, intelektualno i emocionalno privlačna. Budućnost u kojoj je održivost ostvarena sa stilom.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.