Knjižnice grada Zagreba ponudit će slijepim i slabovidnim korisnicima nove zvučne knjige iz Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim”, raspoređene u većim područnim knjižnicama, a riječ je o 400 primjeraka raznih autora i naslova u tzv. daisy formatu, u svijetu prihvaćenom za snimanje zvučnih knjiga za slijepe.

Građa je stručno obrađena i dostupna slijepim i slabovidnim osobama te osobama s disleksijom, a s obzirom na autorska prava, pod posebnim uvjetima iz pravila Knjižnica grada Zagreba.

Na konferenciji za novinare, održanoj u petak u Gradskoj knjižnici na Starčevićevu trgu uoči Dana hrvatske knjige, 22. travnja i Svjetskog dana knjige, 23. travnja, u sklopu manifestacije “Noć knjige” rečeno je da se konverzija provodi lako i brzo iz tzv. daisy formata u druge formate: audio CD, mp3 CD, čak u nekim slučajevima i u Brailleov tekst pa korisnik može za deset minuta dobiti kopiju u bilo kojem formatu. Lako i jeftino se arhivira i na jedan hard-disk od 250 GB može stati 4000 sati zvučne knjige.

Neki od atraktivnih autora i naslova su: Amos Oz “Prizori iz seoskog života”, Dorta Jagić “Mali rječnik biblijskih žena”, Hannah Arendt “Eichmann u Jeruzalemu: izvješće o banalnosti zla”, Ivana Šojat-Kuči “Mjesečari: pripovijetke”, Jacque Prevert “Pjesme”, Julijana Matanović “I na početku i na kraju bijaše kava: kolokvij o kavi”, Leonard Cohen “Knjiga milosrđa”, Vlado Gotovac “Ušutkajte pjesnika”, Imre Kertesz “Kadiš za nerođeno dijete”, Umberto Eco “Nulti broj”, papa Franjo “Samo nas ljubav može spasiti” i Hrvoje Hitrec “Priče iz hrvatske starine (17. i 18. stoljeće)”.

Građa se može pregledavati u javnom katalogu na internetskoj adresi www.kgz.hr/e-izvori, a napravljen je i poseban popis koji je vidljiv na mrežnim stranicama Knjižnica grada Zagreba koje su prilagođene slabovidnim osobama.

Priređeni su i plakati i bookmarkeri, a obavijest je poslana svim udrugama koje se bave slijepim, slabovidnim, osobama s disleksijom i ostalima koji imaju problema s čitanjem tiskovina.

Na konferenciji za novinare sudjelovali su: ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Višnja Cej, Mirko Hrkač iz Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim” i savjetnik zagrebačkoga gradonačelnika za osobe s invaliditetom Branimir Šutalo.

Komentiraj