hrt

NOVAKOVIĆ: “Osjećam pritiske od stranaka i javnosti”

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković kazala je da smatra da prijedlog izmjena Zakona koje je prije nekoliko dana predložilo Ministarstvo uprave više nije relevantan.

“U utorak smo imali radnu skupinu na kojoj smo išli članak po članak, po izmjenama i dopunama Zakona koje je Povjerenstvo predložilo, a koje je utemeljeno na Zakonu koji je sada na snazi, a još su poboljšali neki instituti. A onaj Zakon oko kojeg se digla prašina, o njemu više nismo ni razgovarali”, kazala je Novaković za HRT te dodala kako bi se, po prijedlogu Zakona Ministarstva, Povjerenstvo svelo na nekoga tko bi samo kontrolirao imovinske kartice.

“Za to ne trebate imati ljude sa pravosudnim ispitom i toliko veliki ured, a ne znam niti treba li vam takvo tijelo”, kazala je Novaković te dodala da bi danas trebali završiti prvi prijedlog na temelju prijedloga Povjerenstva. “U tom prijedlogu nema smanjenja ovlasti Povjerenstva, a u nekim smo ih i pojačali”, kazala je Novaković te dodala kako Povjerenstvo kako o prijedlogu Zakona koje je dalo Ministarstvo više ne želi raspravljati.

“Zakon kakav je sad na snazi je u redu. Ovaj zakon kakav je sada je puno bolji od onog što je bilo predloženo u prvom nacrtu”, kazala je Novaković. Kazala je da će u radnoj skupini davati svoja mišljenja o promjenama Zakona, a da će Ministarstvo uprave na kraju odlučiti kakav će biti zakon.

“Na meni je da profesionalno radim svoj posao i politika mi u ovom trenutku nije relevantna niti se želim baviti njihovim političkim prepucavanjima, niti ću svoje odluke temeljiti na tome”, kazala je Novaković na pitanje što očekuje od rasprave o prijedlogu novog Zakona između HDZ-a i SDP-a.

Kazala je da ne žali što je otišla iz HGK i prihvatila posao predsjednice Povjerenstva, a na pitanje boji li se pritisaka na svoj rad, kazala je da osjeća razne pritiske na toj funkciji.

“Razne pritiske osjećam, od javnosti i političkih stranaka. Meni je najbitnije da ostanem objektivna, a to je dosta teško jer kad imate čitav dan, od medija pa do šire javnosti i politike koja vas promatra i ima različite sudove što biste trebali napraviti, a vi želite ostati objektivni i donositi odluke onako kako mislite, a tako svaki član Povjerenstva… Želim naglasiti da smo kolektivno tijelo i ni jednu odluku ne mogu donijeti sama, nego mi treba barem još dvoje kolega… Kad sve to stavite na stol, i svatko od nas je pod tim pritiscima i morate ostati objektivan, izuzetno je teško, ali se doista trudimo. Jako dobro je da je to kolektivno tijelo jer se jako teško kao pojedinac oduprijeti svim tim pritiscima, namjernim ili nenamjernim, i donositi odluke onakve kakve bi trebale biti”, kazala je Novaković.

Komentiraj