Pixabay

NOVA PRAVILA U FRANCUSKOJ Bacite li opušak na ulicama Pariza, plaćate 68 eura kazne

Francuska je u četvrtak uvela strože kazne za ljude koji na ulicama bacaju opuške. Pušači koji u Parizu budu uhvaćeni u bacanju opuška na ulicu biti će kažnjeni sa 68 eura. Do sada je iznosnila 35 eura. Svake godine na ulice Pariza baci se oko 350 tona opušaka, poruluju gradski dužnosnici.

Francuska je zabranu pušenja na javnim mjestima proširila i na barove i restorane 2008. godine. Oko 28% Francuza su pušači, što je relativno visoka stopa za Europsku uniju, prenosi u četvrtak BBC.

Mogu proći godine prije nego što se opušci raspadnu, a za to vrijeme ispuštaju teške metale i zagađivale. U gradskom se priopćenju naglašava kako su te tvari opasne za okolnu floru i faunu, a kada opušci završe u olucima, onda zagađuju i vodu.

Pariz planira svojim stanovnicima i gostima podijeliti oko 15 tisuća džepnih pepeljara. Pariška gradonačelnica Anne Hidalgo svojom je misijom proglasila iskorijeniti ‘neciviliziranost’ na ulicama glavnog francuskog grada, a potiče vlasti da kažnjavaju ljude antisocijalnog ponašanja, a planira i iz određenih dijelova grada izbaciti automobile.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je kako visoka stopa uporabe duhana u Europi znači da kontinent ima jedan od najviših svjetskih smrti povezanih sa pušenjem. Najviše pušača u Europskoj uniji ima u Španjolskoj i Grčkoj.

Komentiraj