Nova drama na Srebrnjaku: Bageri omiljenog Bandićevog građevinara zatrpavaju gradilište, a radnici odnose plaćeni materijal

Nova drama na Srebrnjaku: Bageri omiljenog Bandićevog građevinara Dragutina Kamenskog zatrpavaju gradilište, a radnici odnose plaćeni materijal, iako su im glavni nadzorni inženjer i voditelj projekta to zabranili i poručili: ‘Pozivamo vas da ODMAH PRESTANETE s takvim postupanjem i nonošenjem štete investitoru’

Na gradilištu Dječje bolnice Srebrnjak, gdje se trebao graditi Centar za translacijsku medicinu, projekt vrijedan 432 milijuna kuna kojeg s 85 posto sredstava financira Europski fond za regionalni razvoj, od jutra se odvija prava drama. Kao što pokazuje i video dostavljen nacional.hr-u, bageri tvrtke Kamgrad, u vlasništvu Dragutina Kamenskog, čovjeka poznatog po mnogim projektima koje je radio u vrijeme bivšeg, pokojnog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, zatrpavaju i saniraju gradilište iako su dobili striktnu zabranu.

Nacional.hr dobio je na uvid e-mail koji je Ivica Šutalo, glavni nadzorni inženjer uputio Dragutinu Kamenskom i upravi Kamgrada, a u kojem stoji sljedeće:

“Obavještavamo vas o zabrani svakog daljnjeg izvođenja radova na konzerviranju gradilišta nove zgrade CCTM-a dok se ne osiguraju pretpostavke i postignu dogovori oko istoga, naprave potrebna snimanja i osiguraju potrebni dokazi za daljnje postupanje. Također se zabranjuje i demobilizacija strojeva i ostale opreme s gradilišta. Hvala.”

Taj je mail Kamgradu poslan jučer, 17. svibnja, u 15 sati i 59 minuta.

Dodatno, nakon toga je voditelj projekta M.Turkalj oštro upozorio predstavnike Kamgrada, ali i nadležne ljude Grada Zagreba:

“Uočene su vaše aktivnosti na gradilištu gdje suprotno pravilima struke umjesto izvođenja radova na zaštiti građevinske jame vršite zatrpavanje iskopa/jame, čime direktno nanosite štetu, a što znači da će daljnje izvođenje radova bitno poskupiti. Osim toga odvozite građevinski materijal koji vam je već plaćen, a koji niste ugradili. Pozivamo vas da ODMAH PRESTANETE s takvim postupanjem i nanošenjem štete investitoru. Ističem da vam je Glavni nadzorni inženjer g.Šutalo zabranio ovakvo postupanje (molim vidjeti mail). S poštovanjem, M.Turkalj, voditelj projekta.”

Nacional

Kamgrad je, naime, još krajem travnja raskinuo ugovor o gradnji koja se trebala odvijati po principu “ključ u ruke” i to s obrazloženjem da “investitor nije ispunio sve obveze”. Investitor projekta su Dječja bolnica Srebnjak i Grad Zagreb, koji je ujedno i vlasnik bolnice.

Međutim, s obzirom na takav, jednostran raskid, Grad Zagreb i uprava bolnice pokušavaju naći rješenje kako bi se nastavio projekt. No, umjesto pronalaska rješenja, Kamgrad je odlučio zatvoriti gradilište i zatrpati rupu.

Pokazuje to i video koji je nacional.hr-u dostavio izvor iz bolnice Srebrnjak, a na kojem se vidi kako bageri Kamgrada zatrpavaju rupu koja je već bila iskopana radi gradnje objekata.

Iz Grada Zagreba za nacional.hr su odgovorili: “Centar za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak je projekt čija je provedba započela u srpnju 2019., s rokom dovršetka u ožujku 2022.

Međutim, za cijelo vrijeme trajanja projekta, iskorišteno je manje od 4% posto sredstava. U ožujku 2022. je rok za dovršetak projekta produljen do kraja 2023. U međuvremenu su nastale nesuglasice s izvođačem radova, te Grad Zagreb razmatra sve opcije oko budućnosti projekta”.

Nacional.hr još uvijek čeka i konkretan odgovor iz bolnice, čiju smo Upravu pitali i hoće li zvati policiju da zaustavi zatrpavanje jame na gradilištu.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner