Nova anketa za Zagreb: Tomašević ima ogromnu prednost pred Škorom

Za nešto manje od tjedan dana dobit ćemo nogov gradonačelnika Zagreba – kandidata platforme Možemo! Tomislava Tomaševića ili kandidata Domovinskog pokreta Miroslava Škoru. RTL je u ponedjeljak objavio rezultate novog istraživanja Promocije plus.

Prema istraživanju, Tomislav Tomašević, kandidat platforme Možemo koja je osvojila najviše skupštinskih mandata, i pobjednik prvog kruga sa 147 tisuća glasova, odnosi pobjedu i u drugom krugu.

Njega bira gotovo 63 posto birača (62,9 posto). Šef Domovinskog pokreta Miroslav Škoro osvaja 20,5 posto. Škori ni neodlučni ne mogu pomoći. Njih je čak 13,2 posto, dok 3,4 posto birača koji će izići na izbore najavljuju da će poništiti glasački listić.

Gledajući prema spolnim skupinama, od svih mušakaraca koji će izaći na izbore njih 61 posto svoj će glas dati tomislavu Tomaševiću. Čak 64,5 posto žena koje će se odazvati izborima poklonit će povjerenje kandidatu ljevice. Četvrtinu glasova (25,6 posto) muških birača osvaja Škoro. A desnom kandidatu povjerenje bi dalo i nešto više od 16 posto (16,2 posto) od ukupnog broja žena koje će glasati.

Na najviše glasova Tomašević može računati u dobnoj skupini od 60 do 69 godina – čak 65,2 posto. Dok Škoru najviše biraju stariji od 70 godina – 26,3 posto. Dobna skupina koja najčešće poništava listić ona je od 30 do 39 godina. Kada je obrazovanje glasača u pitanju, najviše visokoobrazovanih, 68,3 posto, bira Tomislava Tomaševića. Onih koji su bez obrazovanja, a glasali bi za Miroslava Škoru, ima 67,1 posto.

Tomašević uzima glasove od centra na lijevo. Čak 96 posto lijevo orijentiranih podupire kandidata platforme Možemo. Desnica također očekivano bira Škoru, njih 69,6 posto.

Za Škoru će glasati 59,8 posto birača HDZ-a, ali unatoč uputama o glasanju prema svjetonazoru, Tomaševiću bi glas dala gotovo četvrtina (23,6 posto) HDZ-ovaca. Birači stranke Bandić Milan 365 više naginju Škori nego Tomaševiću – 16,5 posto je za Tomaševića, 28,9 posto podupire Škoru. Ovdje je najveći broj neodlučnih koji mogu promijeniti ovaj omjer – njih više od trećine (36,8 posto), dok je čak 17,8 onih koji će poništitit glasački listić.

SDP-ovi birači očekivano poslušat će upute stranke koja podupire Tomaševića. 83,6 posto birača daje mu glas prema ovom istraživanju. Škori tek 7 posto SDP-ovaca. Neodlučnih je 9,3 posto, dok, prema rezultatima istraživanja, nitko od SDP-ovih birača neće poništiti listić.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 800 ispitanika 21. i 22. svibnja 2021. godine.

Komentiraj