Nobilo: “Niti jedna institucija u ovoj državi nije sveta krava”

Odvjetnik Anto Nobilo u ponedjeljak je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao stanje u pravosuđu, kao i kritike koje je na račun pravosuđa uputio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Nobilo navodi da javnost prati stanje u pravosuđu preko jednog dijela velikih predmeta te dodao da pojedini predmeti na hrvatskim sudovima traju i više desetljeća. “Potez Vlade da pravosuđe ne bude zasebno ministarstvo i da na čelu nema čovjeka iz pravosuđa pokazuje da nemaju namjeru promijeniti stanje u pravosuđu, nego zadržati status quo”, rekao je Nobilo.

Slična se stvar događa i s Državnim odvjetništvom, jer glavna državna odvjetnica ne dolazi iz kaznenog odjela, rekao je Nobilo. “Na dva ključna mjesta imamo ljude koji nisu iz struke i to smanjuje kapacitete tih institucija, kao i kvalitetu njihovog rada”, smatra Nobilo.

Govoreći o Višem kaznenom sudu, rekao je da je nepotreban te da se uvodi zato što je Vrhovni sud u zaostacima i tamošnji suci ne mogu stići rješavati sve predmete. “Umjesto da smo pojačali Vrhovni sud za tih 5 do 10 novih sudaca, donosimo odluku da Vrhovni sud neće rješavati žalbe, nego će to činiti Viši kazneni sud, a suce će imenovati Vlada. Strah me da će izvršna vlast imati dodatni utjecaj na pravosuđe”, rekao je Nobilo.

O izjavama predsjednika Milanovića Nobilo kaže da je predsjednik rekao nekoliko dobrih stavova o pravosuđu, ali da se to izgubilo u sukobu s premijerom. “Mislim da niti jedna institucija u ovoj državi nije sveta krava i svaka treba doživjeti kritiku kad je to opravdano. Državno odvjetništvo ima veliki problem i nećemo mu pomoći ako šutimo. Visoka korupcija koja je premrežila ovu državu jest prvorazredno pitanje nacionalne sigurnosti. Što se tiče sadržaja, mogu podržati predsjednika kad o tome govori, ali što se tiče forme, to nije moj način govora”, zaključio je Nobilo.

Komentiraj