Njemačko udruženje liga osiguralo 7,5 milijuna eura za trećeligaše i žensku prvu ligu

Iz Njemačke danas stiže potvrda o mjerama pomoći klubovima koji se natječu u trećem razredu njemačkog nogometa i elitnom razredu ženskog nogometa u državi.

Kako bi im kriza uzrokovana restriktivnim mjerama aktiviranima povodom pandemije novog koronavirusa bila nešto bezbolnija Njemačko udruženje liga (DFL) odlučilo je novac iz fonda solidarnosti (koji se puni UEFA novcem na temelju klupskih sudjelovanja u kontinentalnim natjecanjima) iznos od 7,5 milijuna eura proslijediti gore spomenutim klubovima.

Druge momčadi prvoligaša koje se natječu u trećoj ligi odlukom njihovih klubova proslijedit će novac koji bi im prema propisima trebao pripasti u korist ostalih sudionika. U prijevodu, ukupno će 25 klubova (iz treće lige i elitne ženske lige) ravnopravno podijeliti iznos od 7,5 milijuna eura. Iz DFL-a se nadaju da će ovom donacijom barem pomoći klubovima da pokriju troškove organizacije utakmica i testiranja za susrete koji se imaju odigrati jednom kada se natjecanja nastave.

Ovu odluku pozdravio je i predsjednik Njemačkog nogometnog saveza (DFB) Fritz Keller, koji je za medije izjavio da je riječ o “snažnom primjeru solidarnosti”, te zahvalio prvoligaškim i drugoligaškim klubovima na ovom potezu. Keller je također naglasio da se trenutna kriza može preižvjeti jedino ako su svi dionici zajedno, jedni uz druge i ustanu jedni za druge, “jer samo je jedan nogomet”.

Što se nastavka nogometnih natjecanja u Njemačkoj tiče, postojala su razna nagađanja o tome kada i tko će odlučiti o povratku nogometa u državi. Sve spekulacije danas je nakon skupštine DFL-a okončao predsjednik istog Christian Seifert: “Svjedočili smo mnogim izjavama i spekulacijama kada bi se nogomet u Njemačkoj mogao nastaviti. Nama kao organizaciji i dalje je krucijalno provoditi ono što politički odogovorni odlučuju. Iz tog razloga nije na nama da odlučujemo kada će se natjecanja nastaviti. Kada taj dan dođe mi ćemo biti spremni. Nismo definirali nikakve datume jer ne možemo to napraviti. Bilo bi to ‘drsko’ od nas. Jednostavno nije u našim rukama hoćemo li se vratiti nogometu i kada. Prvi svibnja više nije realan datum. Ako idući tjedan od nadležnih dođu pozitivini signali da bi to moglo biti 9. svibnja, onda će to biti 9. svibnja. Jedino što možemo napraviti jest onima koji donose odluke o ovome dokazati da smo spremni”.

Nacionalni savez i udruga liga nadležnima su poslali nacrte prijedloga nastavka natjecanja koji će 30. travnja (između ostalog) biti predmet rasprave predstavnika njemačkih saveznih država i kancelarke Angele Merkel o daljnjem načinu borbe protiv koronavirusa.

Komentiraj