EPA/STEPHANIE LECOCQ

Njemački poslodavci zadovoljni radnom integracijom izbjeglica

Integracija izbjeglica koji su posljednjih godina došli u Njemačku odvija se brže i uspješnije od očekivanog, rekao je predsjednik Saveza njemačkih poslodavaca Ingo Kramer, prenose u subotu njemački mediji.

“Angela Merkel je imala pravo kada je prije tri godine rekla ‚Uspjet ćemo’.Od više od milijun ljudi koliko ih je posebice nakon 2015. stiglo u Njemačku, trenutno je njih preko 400.000 u radnom odnosu ili se nalazi u procesu stručne izobrazbe“, rekao je Kramer za dnevnik Augsburger Zeitung.

Predsjednik Saveza poslodavaca Njemačke (BDA), krovne udruge njemačkih organizacija poslodavaca, smatra da se posebice mladi izbjeglice dobro integriraju i kad je učenje njemačkog u pitanju.

„Većina mladih migranata već nakon jedne godine toliko dobro govori njemački da mogu pratiti stručnu nastavu“, rekao je Kramer.

On je apelirao na društvo da promijeni temeljni stav prema pojmu migracije.

„Mnogi useljenici su postali potpora njemačkom gospodarstvu. Mi ne bismo smjeli strahovati od useljavanja nego na ljude koji dolaze u Njemačku moramo gledati kao na obogaćenje našeg društva“, rekao je Kramer.

Predstavnik njemačkih poslodavaca je objasnio da je njemačko gospodarstvo ovisno o uvozu radne snage.

„Njemačka se migraciji mora okrenuti drugačije nego u prošlosti. Mi moramo prihvatiti radnike iz inozemstva jer inače postoji opasnost da naše gospodarstvo značajno oslabi i upadne u krizu poput one u devedesetima“, rekao je Kramer.

On je izrazio i nadu da će novi zakon o useljavanju stručne radne snage, oko kojeg su se načelno dogovorile stranke vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije, uskoro stupiti na snagu.

Komentiraj