Pixabay

Njemački Bundestag podsjetio na žrtve Holokausta

Na komemoraciji u spomen žrtvama Holokausta, održanoj u srijedu u Bundestagu, preživjela iz logora Auschwitz-Birkenau, Anita Laske-Wallfisch, upozorila je na ponovno rastući antisemitizam u Europi.

„Antisemitizam je 2.000 godina stari virus koji je još uvijek neizlječiv“, rekla je Anita Laske-Wallfisch zastupnicima Bundestaga, na komemoraciji žrtvama Holokausta koja se svake godine održava oko godišnjice oslobađanja logora Auschwitz-Birkenau.

Laske-Wallfisch je ukazala na to da antisemitizam danas često poprima i nove oblike. „Danas se više ne kaže pod svaku cijenu Židov, nego Izraelac“, navodi Laske-Wallfisch. Ona je ukazala na to kako je „sramota“ da židovske ustanove u Njemačkoj danas opet mora čuvati policija.

Laske-Wallfisch, koja je preživjela logor Auschwitz-Birkenau zahvaljujući tomu što je svirala violončelo, podsjetila je na početke progona Židova u Njemačkoj.

„Napustili smo svoje domove i poslali su nas u srednji vijek“, prisjetila se danas 92-godišnja Laske-Wallfisch početaka progona.

Ona je istodobno ukazala i na „primjereno“ ponašanje Nijemaca poslije rata i u tijeku suočavanja s vlastitom prošlošću. „Ništa se u Njemačkoj nije prešutjelo“, rekla je Laske-Wallfisch na kraju svog izlaganja.

Prije nje je predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble podsjetio na brutalnu njemačku noviju povijest.

„Ne smijemo zaboraviti da ova slobodna, demokratska, pravna i miroljubiva Njemačka, u kojoj imamo sreću da smijemo živjeti, počiva na povijesnom iskustvu neizmjernog nasilja“, rekao je Scaeuble.

On je istodobno pozvao na toleranciju i razumijevanje prema useljenicima i izbjeglicama.
„Mora nas duboko uznemiravati činjenica da se u Njemačkoj svakodnevno napadaju ljudi samo zato što su drugačije boje kože“, rekao je predsjednik Bundestaga.
Njemačka od 1996. svake godine oko godišnjice oslobađanja koncentracijskog logora  Auschwitz-Birkenau komemoracijom obilježava dan posvećen žrtvama Holokausta.

Komentiraj