Njemačka preuzela predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe

Njemačka je u srijedu, 18. studenog, od Grčke preuzela polugodišnje predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe.

Kako su izvijestili iz njemačkog Veleposlanstva, fokus predsjdanja Odborom ministara Vijeća Europe bit će usmjeren na jačanje multilateralizma te međunarodnog poretka koji počiva na pravilima. Njemačka Vijeće Europe želi osnažiti kao središnji stup multilateralne suradnje u Europi.

“Tijekom predsjedanja Odborom ministara Njemačka će se posebno posvetiti sljedećim temama: snazi prava (pravnoj državi, ljudskim pravima, demokraciji, unapređenju pristupanja EU-a Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava), standardima ljudskih prava u području umjetne inteligencije, ljudskim pravima na internetu, jasnom nastupanju protiv govora mržnje, nacionalnim manjinama, posebno Romima kao najvećoj nacionalnoj manjini u Europi, seksualnim i rodnim manjinama te mladima.

Posljedice aktualne pandemije COVID-19 naglašavaju posebnu važnost zacrtanih tema, bilo da je riječ o o primjerenosti državnih zaštitnih mjera i posljedicama po djecu i mlade, porastu obiteljskog nasilja te nasilja nad ženama tijekom pandemije, tematskom području zaštite okoliša i ljudskih prava ili raspravi o rasizmu”, navode iz Veleposlanstva u priopćenju.

Vijeće Europe, osnovano 1949. godine, središnji je multilateralni forum i instrument međunarodnog poretka koji počiva na pravilima. Poput Europske unije, Vijeće Europe se zalaže za zajedničku Europu, multilateralnu suradnju, blagostanje, sigurnost i najviše standarde u svijetu u pogledu ljudskih prava te pravne države.

Komentiraj