Nizozemski nogometni savez dozvolio nogometašici da se natječe u muškoj momčadi

Nizozemski nogometni savez (KNVB) ispisao je povijesti donijevši odluku da se 19-godišnja Ellen Fokkema ima pravo natjecati u muškoj momčadi. Mlada nogometašica će biti punopravni član VV Foarut koji kao amaterski klub sudjeluje u devetom rangu natjecanja. KNVB na ovaj način želi ohrabriti žene da se u budućnosti što više uključe u nogomet koji se percipira kao muška igra.

“Svake godine dobivamo zahtjeve klubova da se ženama dozvoli da igraju nogomet u njihovim muškim momčadima. Djevojke mogu igrati nogomet u mješovitim momčadima do U19 kategorije, a nakon što prijeđu u seniorski nogomet tako što više nije moguće. KNVB se zalaže za različitost i jednakost. Vjerujemo da u svakom pogledu treba biti mjesta za sve.”, rekao je direktor Saveza za nogometni razvoj Art Langeler.

Dopuštenje Ellen Fokkemi će biti pilot projekt čiji će se napredak pratiti od strane Saveza, a ukoliko ispuni očekivanja razmotrit će se trajna izmjena pravila kako bi se ženama dozvolilo da participiraju u seniorskim muškim momčadima najviše kategorije.

– “Pitala sam klub je li moguće nešto napraviti po tom pitanju i zajedno smo predali zahtjev KNVB-u. Moji suigrači su također oduševljeno reagirali da mogu ostati s njima. Ne mogu znati kako će se sve razvijati, ali jako sam sretna što mogu sudjelovati u ovom pilot projektu”, izjavila je Fokkem.

Nizozemska je ženski nogomet prepoznala 1971. godine dok su mješovite momčadi i mlađim kategorijama uvedene od 1986. godine. Kako su njihove nogometašice na domaćem terenu 2017. osvojile Europsko prvenstvo došlo je do velike ekspaznije sporta koji je sve popularniji i među navijačima.

Komentiraj