Nizozemski kralj ispričao se za nizozemsku ulogu u ropstvu tijekom povijesti

Autor:

epa10705704 (L-R) Queen Mathilde of Belgium, King Willem-Alexander of the Netherlands, King Philippe of Belgium and Queen Maxima of the Netherlands stand beside the 15th century painting titled ‘Madonna surrounded by Seraphim and Cherubim’ by Jean Fouquet at the Royal Museum of Fine Arts on the third day of the Dutch Royals' state visit to Belgium, in Antwerp, Belgium, 22 June 2023.  EPA/OLIVIER MATTHYS

EPA/OLIVIER MATTHYS

Nizozemski kralj Willem-Alexander u subotu se ispričao za ulogu Nizozemske u ropstvu tijekom povijesti i za posljedice koje ono ima i danas.

Kralj je govorio na ceremoniji obilježavanja 160. godišnjice zakonskog ukidanja ropstva u Nizozemskoj, što se odnosilo i na bivše kolonije te zemlje na Karibima.

“Na ovaj dan, kada se prisjećamo nizozemske povijesti koju je obilježilo ropstvo, tražim oprost za ovaj zločin protiv čovječnosti”, rekao je, dodavši da rasizam i dalje ostaje problem u nizozemskom društvu te da njegovu ispriku neće baš svi poduprijeti.

No “vremena su se promijenila i Keti Koti… lanci su doista prekinuti”, rekao je kralj, a njegove su riječi popratili glasno klicanje i pljesak tisuća prisutnih ispred nacionalnog spomenika ropstvu u amsterdamskom Oosterparku.

Keti Koti su surinamske riječi koje znače ‘lanac je prekinut’. Tako će se odsad zvati dan sjećanja na ropstvo i proslava slobode koji se u Nizozemskoj obilježavaju 1. srpnja.

Isprika je uslijedila usred šireg preispitivanja nizozemske kolonijalne prošlosti, uključujući i uključenost u atlantsku trgovinu robljem kao i ropstvo u njezinim bivšim azijskim kolonijama.

Willem-Alexander se 2020. u Indoneziji ispričao za “pretjerano nasilje” za vrijeme nizozemske kolonijalne vladavine, a premijer Mark Rutte je u prosincu priznao da Nizozemska snosi svoj dio odgovornosti za atlantsku trgovinu robljem, od čega je profitirala. Tada se javno ispričao.

No objavio je i da vlada ne kani platiti odštetu, sukladno preporuci savjetodavnog vijeća iz 2021.

Studija koju je naručila nizozemska vlada, a objavljena je prošli mjesec, otkrila je da je nizozemska vladarska dinastija Nassau Orange u aktualnim brojkama zaradila oko 600 milijuna dolara od eksploatacije nizozemskih kolonija u razdoblju od 1675. do 1770.

I kraljevska kuća u prosincu je naručila neovisnu istragu o ulozi kraljevske obitelji u kolonijalnoj povijesti, a rezultati se očekuju 2025.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.