Nismo loši: Hrvatska kuhinja visoko na ljestvici najboljih u 2023. godini

Autor:

Koprivnica: Na Renesansnom festivalu najveća je atrakcija kraljevska kuhinja 25.08.2018., Koprivnica, Gradski bedemi - Povijesni  spektakl, Renesansni festival, sljubljivanje je kasno srednjovjekovnih povijesnih fakata i originalnosti Koprivnice, Podravine i Hrvatske s bastinskim vrijednostima zapadnoeuropskog kulturnog civilizacijskog kruga (ciji je dio i Hrvatska), koje se manifestiraju kroz brojne nastupajuce viteske, obrtnicke i muzicke skupine iz gotovo deset europskih zemalja. Najveca danasnja atrakcija bila je kraljevska kuhinja, a koja se sastojaal od obilnog kraljevskog stola koji su priredili Podravkini kraljevski kuhari, te natjecanja za prestiznu titulu kraljevskog renesansnog kuhara. Na meniju su medju ostalim bili patka, zec, veprovina i ostala divljac, te raznoliko povrce.  rPhoto: Damir Spehar/PIXSELL

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio godišnju listu najboljih kuhinja na svijetu, a na visokom 19. mjestu ove liste našla se i hrvatska kuhinja.

Naša kuhinja dobila je ukupnu ocjenu 4.45 dok je na prvom mjestu Italija s ocjenom 4.65.

Visoka mjesta zauzele su kuhinje susjednih zemalja, primjerice Srbija je na 20. mjestu dok je BiH na 27. mjestu. Slovenija se smjestila na 64. mjesto.

Najbolje ocijenjene kuhinje na svijetu rangirane su prema prosječnim ocjenama najbolje ocijenjenih jela i prehrambenih proizvoda svake zemlje.

Tako su Italija i Japan zabilježili su istu prosječnu ocjenu, ali Italija je i ove godine zauzela prvo mjesto zbog više ocjene svog najbolje ocijenjenog jela – pizze. Na trećem mjestu se našla grčka kuhinja, a četvrto i peto mjesto zauzele su portugalska i kineska kuhinja.

Na temelju prosječnih korisničkih ocjena jela, objavljena je i lista od 100 najboljih jela na svijetu. Najbolje ocijenjeno jelo za 2023. godinu je brazilski mesni odrezak Picanha, a slijede ga malezijsko pecivo Roti Canai i tajlandsko prženo meso Phat Kaphrao.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.