Soul food: Kako je afroamerička kuhinja s juga postala tradicija

Tradicionalna afroamerička kuhinja se razvila na jugu Sjedinjenih Američkih Država, gdje su robovi radili na velikim plantažama i čeznuli za onim što su poznavali o kulinarstvu, dok su još živjeli u Africi. No, većina tih prehrambenih namirnica nije bila dostupna i morali su se za pripremu obroka snaći s onim što im je bilo dostupno.

Povjesničar Adrian Miller otkriva kako su zalihe dobivali jednom tjedno. Škrob, riža, kukuruz, slatki krumpir, neka vrsta sušenog mesa su najčešće bili dio ovakvih nabava. Obitelji su se morale snaći i krenuti u vlastitu proizvodnju voća i povrća. Vrtlarstvo, ribarenje, lov ili uzgoj peradi su također bili zastupljeni kako bi prehrana bila raznovrsnija.

Afroamerička kuhinja je tijekom 60-ih godina dobila općeprihvaćeni naziv – hrana za dušu (soul food). Naglašava se kako bez obzira na društveni položaj ili rasu svi jedemo istu hranu. Riža, ljekovita biljka cvjetnica bamija, zeleno povrće, pohana piletina, makaroni sa sirom i danas su često na jelovniku brojnih obitelji u SAD-u. Okupljanje obitelji oko stola, uživanje u ukusnom i zdravom obroku je tradicija, koja se prenosi na nove generacije.

Komentiraj