Niskokalorična dijeta u kombinaciji s luteinom utječe na gubitak masnog tkiva

Autor:

14.11.2021., Pula - Najuznija polja Istre na rt-u Marlera gdje se najvise sadi kupus, kelj i rastika. Pixsell/Srecko Niketic

Lutein spada u skupinu karotenoida, a njegov najbolji izvor je tamnozeleno lisnato povrće kao što su špinat i kelj, čija konzumacija na tjednoj bazi ima mnoge zdravstvene prednosti, pišu vitamini.hr.

Rezultati novog istraživanja su pokazali da uzimanje luteina u obliku dodatka prehrani za vrijeme provođenja niskokalorične dijete kod pretilih starijih osoba može sniziti značajno razinu kolesterola u krvi i pozitivno utjecati na sastav tijela.

U studiju je bilo uključeno 48 pretilih osoba srednje životne dobi. Ispitanici su tijekom 10 tjedana provodili niskokaloričnu dijetu te su nasumično uzimali 20 mg luteina ili placebo.

Rezultati su pokazali kako je kod obje skupine došlo do smanjenja tjelesne mase i opsega struka, međutim, skupina koja je uzimala lutein u obliku dodatka prehrani je imala manji postotak masnog tkiva u odnosu na placebo.

Uočene su i smanjene razine ukupnog kolesterola i LDL kolesterola kod lutein skupine. Pretpostavke su kako lutein utječe na uklanjanje LDL kolesterola iz plazme i kolesterola iz perifernog tkiva.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.