Nijemci bijesni na Balkance koji su krivi za novo žarište virusa, pogledajte o čemu se radi

Na proslavi Bajrama u romskim obiteljima u Göttingenu došlo je do širenja koronavirusa, pa se broj zaraženih u gradu i okolici naglo popeo na više od stotinu. Građani su ljutiti jer to donosi nove restrikcije, javlja Deutsche Welle.

Rezultat toga su tri osobe na bolničkom liječenju, od toga jedna na respiratoru

Zbog toga je određena karantena za nekoliko stotina osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima. Tri osobe se sada nalaze na bolničkom liječenju, jedna od njih na respiratoru.

Ovoga tjedna bit će testirano još 600 do 700 stanovnika jednog kompleksa zgrada u Göttingenu u kojem su održana ta obiteljska slavlja. Zaraza se širi i izvan gradskih granica, jer su mnogi gosti doputovali iz okolice i drugih dijelova zemlje. Jedan učenik je u školi ispričao da su se članovi njegove obitelji pri susretu grlili i rukovali. Kako je priopćeno iz gradske uprave, većina sudionika proslava potječe iz bivše Jugoslavije. Policija nije htjela davati konkretne izjave o tim obiteljima.

Romi s Kosova

No očito se radilo o Romima s Kosova. Jasna Čaušević iz Društva za ugrožene narode upozorila je da ne treba stigmatizirati Rome kao one koji se ne drže mjera za suzbijanje zaraze. Ona kaže da je sada važno pojasniti zaraženima i onima kod kojih postoji sumnja u zarazu koliko je to opasno, i to na njihovom materinjem jeziku. “Mi moramo štititi sve nas, a očito i neke ljude od njih samih, ali bez stigmatiziranja i predrasuda.”

Povratak restrikcija 

Zbog naglog širenja epidemije gradske vlasti su do idućeg ponedjeljka zatvorile sve škole i pet dječjih vrtića, jer se među zaraženima nalazi više djece i mladih. Nakon ponovnog otvaranja bit će uvedena obveza nošenja zaštitnih maski. To je kod mnogih roditelja i direktora škola izazvalo val negodovanja jer su škole tek nedavno nakon dugo vremena ponovo bile otvorene. “Zastrašujuće je da ti ljudi misle da za njih pravila ne vrijede ili da su za njih pravila pod određenim uvjetima stavljena izvan snage”, rekao je direktor jedne škole Lars Humrich

Virus se vratio u domove za starije, otkazani treninzi, a razmatra se i uvođenje sankcija

Virus je otkriven i kod jedne osobe zaposlene u staračkom domu, pa će i ondje biti provedena masovna testiranja.

Na dva tjedna je ponovo zabranjeno i treniranje svih momčadskih sportova kao i onih kod kojih dolazi do neposrednog kontakta, primjerice borilačkih vještina. Također je zatvoren i jedan gradski bazen.

Još uvijek je neizvjesno hoće li se za cijeli grad ponovo uvesti stroga ograničenja u cilju suzbijanja širenja virusa. U svakom slučaju, računa se s povećanjem broja zaraženih osoba, izjavila je predstavnica grada Caordula Dankert.

Za sada nije odlučeno hoće li netko zbog tog naglog širenja zaraze i pravno odgovarati. Momentalno je najvažnije ograničiti širenje, rekao je gradonačelnik Rolf-Georg Köhler i dodao: “Kad ćemo imati malo više vremena odlučit ćemo protiv koga ćemo pokrenuti prekršajni postupak, a protiv koga podnijeti kaznenu prijavu.”

Komentiraj