epa

NIGER Kolera odnijela 13 života

U epidemiji kolere umrlo je trinaestero ljudi od tisuću evidentiranih slučajeva, u okolici Maradija, gospodarske prijestolnice Nigera (foto ilustracija), objavili su u subotu Ujedinjeni narodi i vlasti te zemlje.

Bolesnici, od kojih pedesetak dolazi iz samog grada Maradija, djeca su od 1 do 15 godina, navodi UN.

“Prva tri slučaja su primljena u bolnički centar u N’Yelwi u noći na 5. srpnja 2018. a dolaze iz Jibiyje, u susjednoj Nigeriji. Dana 7. kolovoza zabilježena su 993 slučaja od kojih je 13 umrlo”, objavio je UN-ov Ured za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) u Niameyju.

“Brz odgovor” vlade “uz pomoć Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), UNICEF-a, francuske podružnice Liječnika bez granica (MSF) i uz talijansku suradnju, omogućio je da se epidemija “stavi pod kontrolu”, rekao je Illiassou Mainassara, nigerski ministar zdravstva, za mjesna glasila.

“Stanje je pod kontrolom i pojačavamo nadzor”, rekao je ministar koji je boravio u posjetu Madarounfi, nigerskoj prefekturi blizu Nigerije “odakle dolazi 90 posto slučajeva”.

Stručnjaci strahuju od širenja te veoma zarazne bolesti zbog poplava nakon obilnih kiša na području gdje se pojavila bolest.

Komentiraj