Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama prihvatio ponudu Vlade

Većina članova Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama prihvatila je vladinu ponudu o rastu osnovice i drugih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini, o čemu je Sindikat izvijestio na internetskim stranicama.

Izjašnjavalo se 7820 članova sindikata – vladinu su ponudu prihvatila 4044 člana, odnosno nešto manje od 52 posto, a odbio ju je 3761 član, odnosno nešto više od 48 posto (nevažeća su bila 34 listića).

“Da je u ovom trenutku ponuda odbijena, do daljnjega bi se odgodila primjena materijalnih prava iz ponude vlade RH svim radnicima javnih službi, iako je bilo vidljivo da je ponuda drugima u sustavu javnih službi prihvatljivija nego članovima obrazovnih sindikata”, objavio je Sindikat.

To bi, dodali su, značilo i da će samo članovi sindikata iz obrazovanja sudjelovati u prosvjedima i štrajkovima kako bi izrazili ne samo nezadovoljstvo plaćom već i svim problemima s kojima se susreću radeći u sustavu odgoja i obrazovanja.

“Prihvaćanjem ponude očuvali smo snagu svojih članova i materijalne resurse za borbe koje nam tek predstoje kroz gransko kolektivno pregovaranje gdje imamo priliku voditi se samo vlastitim interesima i potrebom za poboljšanjem materijalnog statusa, ali i borbe za zaštitu dostojanstva, za zaštitu digniteta struke zaposlenika obrazovnog sustava te preuzimati rizike samo za sebe kao što smo učinili u štrajku 2019. godine”, poručili su iz Sindikata.

Prihvaćanjem ponude ispunjena su dva kriterija, a to su da je nužno imati zastupljena tri područja od pet koja pregovaraju za javne službe i više od 50 posto ukupnog članstva. S obzirom na to da Sindikat hrvatskih učitelja ima više od 20 tisuća članova, ispunjen je i taj kriterij od 50 posto ukupnog članstva.

Među sindikatima iz područja obrazovanja vladinu ponudu odbio je školski Sindikat Preporod.

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi te Nezavisni sindikat zaposlenih u Hrvatskom zdravstvenom osiguranju već su ranije prihvatili ponudu.

Podsjetimo, sindikati su se složili da prihvaćaju povećanje osnovice plaće za 6 posto od 1. listopada 2022. te povećanje osnovice plaće u 2023. godini za 2 posto od 1. travnja. Prvu uvećanu plaću primit će već sljedeći mjesec, a dodatno uvećanu u svibnju sljedeće godine.

Komentiraj