Nezamapćeno nasilje: U kampu kod Sarajeva veliki sukob migranata i policije

U kampu Blažuj kod Sarajeva u srijedu navečer došlo je do velikog sukoba migranata i policije. U sukobu su ozlijeđena dva policajca i jedan službenik Međunarodne organizacije za migracije, a tri policijska vozila su prevrnuta, piše portal Klix.ba i napominje da se radi o nezapamćenim sukobima.

Do sukoba je došlo u kampu Blažuj je došlo nakon što su radnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) pokušali u drugi kamp premjestiti jednog migranta koji je narušavao red u kampu.

“Radi se o migrantu koji je ustvari vođa jedne od grupa u ovom kampu. Migranti su ga pokušali nasilno osloboditi, nakon čega je došlo do sukoba”, priopćili su iz lokalnog Ministarstva unutarnjih poslova.

Policija je nakon nekog vremena uspjela smiriti svađu i nemire. Rezultati nemira su tri prevrnuta policijska automobila, a kamenjem su uništeni i drugi automobili koji su se nalazili u kampu. Na nekim vozilima probušene su i gume. Prema riječima svjedoka, u suzbijanju nereda je sudjelovao veliki broj policije, specijalci sa psima su došli u sedam automobila, dok su policijske patrole upućene iz više općina u Kantonu Sarajevo.

U migrantiskim kampovima red održavaju IOM, sarajevska policija i Služba za poslove sa strancima. No, dodaje Klix, ti kampovi žive svojim životima, obzirom na različitosti migranata, a to do dokazuje i postojanje grupa i njihovih vođa.

Komentiraj