HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

‘Nezakonit je prijedlog o članovima Kazališnog vijeća ZKM-a’

Gradski zastupnici Marko Torjanac i Tihomir Milovac iz Kluba zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a u ponedjeljak su, uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine kritizirali, kako tvrde, nezakoniti prijedlog vladajuće koalicije o razrješenju postojećih i imenovanju novih članova Kazališnog vijeća ZKM-a.

Upozorili su i na devastaciju zaštićenih urbanih cjelina i zelenih zona te parkovnih cjelina, provođenoj bez javnih natječaja, na Trgu žrtava fašizma i Trgu kralja Tomislava.

Na konferenciji za novinare podsjetili su da je Gradska skupština prije tri mjeseca većinom glasova imenovala svoja tri predstavnika od ukupno pet članova Kazališnog vijeća ZKM-a. Kazališno vijeće zatim je na prošloj sjednici Skupštini većinom glasova (četiri naprema jedan), među njima i glasovima dva predstavnika kazališnih umjetnika i zaposlenika, za ravnatelja ZKM-a predložilo Danijela Ljuboju, što je vladajuća većina odbila.

Vladajuća većina sada suprotno Zakonu i Statutu želi smijeniti predstavnike Skupštine u Vijeću i postaviti nove, ističu.

Gradski zastupnik Marko Torjanac naglasio je da ne postoji nikakva pravna osnova za razrješenje dva člana Kazališnog vijeća, Gorana Pristaša i Borisa Babića, te za uvrštavanje takvog prijedloga na dnevni red sjednice. Treća članica vijeća koju je imenovala Gradska skupština, Kostandinka Velkovska, sama je zatražila razrješenje, pa je jedino njen slučaj posve jasan i u skladu sa Statutom ZKM-a.

Napomenuo je i da je pri pokušaju razrješenja preskočena i jedna proceduralna stepenica – prije prijedloga zaključka za razrješenje, Gradska skupština trebala je pokrenuti postupak za utvrđivanje prijedloga za razrješenje, koji je trebao sadržavati razloge smjene.

“Ta stepenica namjerno je preskočena upravo zato da se razlozi za smjenu ne bi naveli, jer oni ni ne postoje”, izjavio je Torjanac.

Ustvrdio je kako je izigravanje zakona i pravila moguće i zato što u Odboru za izbor i imenovanja ne sjedi niti jedan predstavnik oporbe.

Komentiraj