NESVAKIDAŠNJI PRIZOR: Afrička divlja mačka luta Turopoljem

Turopoljski lug, prostor zbog raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta zaštićen kao Natura2000 područje, posljednjih je dana postao utočište životinji koju nikako ne bismo očekivali na ovom području.

Naime, čitatelj portala vgdanas poslao je snimku, kako se isprve činilo, risa. U potrazi za odgovorima što ris radi tako daleko od svog prirodnog područja, a s obzirom na posljednja viđenja čagljeva i vukova na velikogoričkom području, novinari s portala dali su se u potragu za odgovorima.

Ispostavilo se kako je na snimci serval, afrička subsaharska divlja mačka. Riječ je o mački srednje veličine koja naraste do 60 cm i težine od 18 kg, a uglavnom se hrani glodavcima i manjim pticama i gmazovima. Zbog svoje ljepote tražena je životinja na crnom tržištu divljih životinja gdje postiže cijene iznad 10 tisuća dolara.

Čitatelj je opisao susret s ovom divljom mačkom, a kako pokazuje i video snimka, životinja ima ogrlicu. Stručnjaci s Veterinarskog fakulteta potvrdili su da se radi o servalu, a nelsužbeno se doznaje da je tijekom ljeta ova životinja pobjegla vlasniku u Sloveniji gdje su je u kolovozu i snimili lovci.

Komentiraj