Nesretna sudbina Wagnerove vile: Zvali su je samoborski Versailles, danas propada obrasla u drač

U samom srcu Samobora, udaljena tek 150 metara od glavnog trga i nasuprot Franjevačkog samostana u Langovoj ulici, stoji Vila Wagner.

Ova predivna građevina, koja je danas u raspadnom stanju, skriva povijest i nevjerojatnu priču o svojim vlasnicima i neuspjeloj obnovi.

Sagradio ju je časnik krajem 19. stoljeća

Nazvana je po svom prvom vlasniku, časniku Ivanu Wagneru koji je stigao u Samobor oko 1870., nakon odslužene vojne službe. Wagner je 1878. kupio zemljište od općine Samobor kako bi izgradio ladanjsku kuću s perivojem.

Gradnja je završena 1893., a 1908. dograđen je još jedan kat i sjeveroistočno prizemno krilo. Unutrašnjost vile je temeljito razrađena, s nizom reprezentativnih prostorija koje gledaju prema parku na južnoj strani i pomoćnim stambenim prostorijama okrenutim prema sjeveru.

No, ono što ovu vilu izdvaja je njezin predivno oblikovani perivoj. Ivan Wagner je bio veliki zaljubljenik u biljke te je sadnice donio iz cijelog svijeta i presadio ih u perivoju svog dvorca. Taj arboretum, na 8.000 četvornih metara, zaštićen je kao djelo vrhunske parkovne arhitekture.

Obnova, lihvarski dug i sudski procesi

Status Vile Wagner danas je prilično nejasan. Poznato je kako ju je 1992. godine kupio Zlatko Kolman Marči, poduzetnik koji je osamdesetih prvi trgovao trapericama i imao modne butike u Zagrebu. Dvorac je kupio novcem od prodaje vile na Mihaljevcu i krenuo u obnovu. Sve se moralo rekonstruirati, naručio je posebne prozore iz Austrije od tvrtke koja se isključivo bavi obnovom stoljetnih dvoraca i kurija, zamijenio je trule grede, betonski strop prvog kata bio je u takvom stanju da se morao rušiti i graditi ponovno.

Na kupnju dvorca i adaptaciju potrošio je tadašnjih 1,8 milijuna njemačkih maraka, a kad je došlo vrijeme završnih radova, Kolmanu je ponestalo novca.

Od navodnog prijatelja je posudio 300.000 njemačkih maraka, a za njega se kasnije ispostavilo da je lihvar te je Kolman 1995. pobjegao s obitelji u SAD. U Hrvatsku se vratio 2006. i odlučio prodati dvorac nakon što je u njega uložio još 40.000 eura. No, zbog sudskog procesa prodaja nikad nije realizirana, a Kolman je 2014. preminuo.

Vila propada skrivena u draču

Od tada se još nekoliko puta pojavljivala u oglasnicima, a svaki put cijena joj je bila sve manja. Neki tvrde da je ukleta te da ju zato nitko ne želi kupiti.

Prazna, ogoljenih zidova i propalog krovišta i dalje stoji kao svjedok vremena te čeka novog vlasnika koji će joj vratiti stari sjaj.

Pogledajte fotografije Pixsellovog fotografa Marka Prpića:

Komentiraj

Source:Paula Bosančić/Pixsell
nacional banner
nacional banner