Općinski sud u Karlovcu nepravomoćnom je presudom odlučio da će Republika Hrvatska vojniku Tomislavu M. iz Varaždina zbog neplaćenih dodataka na plaću, noćnih i prekovremenih sati te vikend-dežurstava i prekovremenog rada tijekom devet godina morat će isplatiti čak 293.000 kuna, koje će s kamatama znatno premašiti brojku od 300.000 kuna, piše Jutarnji list.

Prema službenim podacima iz Godišnjeg izvještaja o obrani za 2016. godinu, protiv MORH-a se vodilo 4159 tužbi iz područja radnih sporova. Samo prošle godine Ministarstvo obrane dobilo je novih 1596 novih tužbi iz tog područja, a prema izvješću, te se tužbe odnose na prekovremeni rad, rad u turnusu, držurstva i stražu.

U pokušaju da se smanji broj tužbi, MORH je izradio novi prijedlog Zakona o službi u oružanim snagama i Zakona o obrani, kojim se propisuje plaćanje dijela navedenih dužnosti.

MORH već godinama u proračunima osigurava sredstva za izgubljene tužbe, a na kraju bi svota koju bi mogli izgubiti mogla biti u stotinama milijuna kuna. U svojim odgovorima na tužbe vojnika u MORH-u se pokušavaju obraniti tvrdeći da je Zakonom o službi u oružanim snagama bilo propisano da djelatna vojna osoba ne ostvaruje pravo na plaću za prekovremeni rad ako je moguće organizirati preraspodjelu radnog vremena, kao i da se dežurstva uređuju rasporedom dnevnog i tjednog radnog vremena, ali im ta obrazloženja ne prolaze, jer sud pojašnjava kako MORH nije imao propis kojim se reguliraju materijalna prava njihovih djelatnika te da obračun u konačnici nikako nije mogao ići na štetu tužitelja, koji su taj rad doista obavljali.

“Iz evidencije je utvrđeno da je tužitelj bio na straži sedam dana neprekidno. Kada je bio na straži 24 sata, imao je 48 sati slobodno pa ponovno i ponovno straža. Upravo to dokazuje da ono što tužena smatra nemogućim, u naravi jest moguće i mimo svih propisa, na koje se poziva tužena. Dakle, vojnik stražar nema ‘redovan rad’ te ‘radni zadatak izvan radnog vremena’ jer je straža jedan radni zadatak, koji traje, i to dva sata straža, dva sata odmor, i dva sata priprema – odmor u odori”, obrazložio je karlovački sud te dodao da se pauza za vrijeme obavljanja stražarske službe u trajanju od dva sata ne može smatrati prekidom rada, odnosno dnevnim odmorom, kako piše Jutarnji list.

Komentiraj