NEM 2018

NEM 2018 Poznati stručnjaci na panelu ‘Borba protiv piratstva u regiji’

Na mnogobrojna pitanja o online piratstvu, poput onih kakve je sankcije nužno uvesti u tržište i što možemo naučiti od drugih zemalja, svoje će mišljenje, odgovore i savjete dati cijenjeni govornici na panelu New Europe Marketa naziva ‘Borba protiv piratstva u regiji’.

Marijana Vukašinović, voditeljica upravljanja sadržajem, Telekom Srbija, moderirat će panelom u kojem će sudjelovati Damir Hajduk, ravnatelj Agencije za elektroničke medije, Irena Battelino, voditeljica akvizicije sadržaja i media marketing servisa Telekom Slovenije, Chris Anderson, voditelj odjela filma i televizije, MUSO te Mark Mulready, potpredsjednik – Cybersecurity Services pri Irdetu.

“Ova je panel-rasprava važna kako bi se učinkovito borilo protiv piratstva na mreži, a operatori moraju kombinirati najsuvremenije tehnologije protiv piratstva s proaktivnim provođenjem i istražnim servisima s ciljem identifikacije i sudskog procesuiranja stranaka uključenih u velike mreže za trgovanje piratstvima”, rekao je Mark Mulready koji je odgovoran je za globalnu isporuku i upravljanje paketom Nadzora nad piratstvom i službama za sprečavanje kiberkriminala.

Kako piratstvo izgleda u brojkama, pogotovo u našoj regiji, nikako nam ne ide u prilog. Naime Hrvatska je četvrta zemlja po piratizaciji na svijetu, i to ne po količini, nego po učestalosti – ilegalno preuzimamo češće nego ostale nacije. Ispred nas su Latvija, Bugarska i Litva, a nakon nas Španjolska, Grčka i Srbija.

Podaci su to koje je istražila tvrtka MUSO 2016. godine koja pruža antipiratska rješenja za firme, čiji je voditelj usluga filma i televizije i NEM-ov panelist, Chris Anderson, otkrio da su posjeti piratskim web-stranicama za televizijski sadržaj porasli globalno za 3.4 posto od 2016. godine.

“Većina posjeta je putem internetskih stranica za streaming (96.1 posto), s pristupom putem mobilnih uređaja (51.92 posto), koji podižu ljestvicu na način da postaju najpopularnije sredstvo konzumiranja nelegitimnog sadržaja, a krajem 2017. godine televizijsko piratstvo bazirano na torrentu ponovno je poraslo“, kaže Anderson ističući kako njihova inteligencija, uvidi i analize pokrivaju cijelo tržište.

Istaknimo primjer Njemačke u kojoj samo 1.71% internetske populacije upotrebljava piratske sadržaje. Naime, ako u Njemačkoj skinete neku seriju ili film možete biti kažnjeni s 900 do 2000 € po filmu ili seriji.

Konferencija New Europe Market već šestu godinu zaredom okuplja vodeće osobe medijskog svijeta u Dubrovniku (od 11. do 14. lipnja) te će se dotaknuti najaktualnijih tema iz medija, telekomunikacija, marketinga i TV industrije.

Komentiraj