Nela Sršen: “Još jedan ‘lockdown’ bio bi katastrofalan za gospodarstvo i psihu ljudi”

Liječnica Nela Sršen u petak je gostovala u HRT-ovoj emisiji ‘Studio 4’, gdje je komentirala situaciju s koronavirusom.

“Broj novozaraženih koronavirusom se eksponencijalno širi i možemo očekivati daljnji porast pozitivnih pacijenata. Logično je da se prisjećamo kako je to izgledalo u trećem mjesecu. Izgubili smo 4 do 5 mjeseci. Ljeto nam je dalo priliku da pokušamo suzbiti zarazu i mi to nismo napravili”, poručila je Sršen.

Dodala je da današnje brojke zastrašuju. “Ali, u Italiji je 29. ožujka bilo hospitaliziranih 26 tisuća ljudi. Njih 4,5 tisuća bilo je na reanimaciji. Nije se znalo ni kako raditi. Danas, je od svih briseva koji se rade – njih 9 do 10 posto pozitivnih. Od pozitivnih slučajeva njih 95 su potpuno asimptomatični, ne bi ni znali da su zaraženi. Virus se širi među mladom populacijom”, poručila je.

Liječnica je istaknula kako je razgovarala s jednim od vodećih svjetskih virologa koji joj je rekao da u znanstvenom smislu nema nikakvog smisla pretjerano loviti sve kontakte i stavljati sve u izolaciju. Dodaje i kako bi još jedan ‘lockdown’ bio katastrofalan za gospodarstvo i psihu ljudi. Smatra da je sad potrebno smanjiti sportske aktivnosti, zatvoriti teretane i sportske centre, kafiće i restorane i druga mjesta gdje su moguće zaraze među mlađom populacijom. I time što više zaštititi starije.

U Italiji je zabilježen rekordan crni broj od početka jeseni kada govorimo o broju novozaraženih – u jednom danu više od 15 tisuća osoba zaraženo je COVID-om.

Komentiraj