NE BACAJMO HRANU Jaja koja su vam ostala od Uskrsa iskoristite u ovim receptima

Autor:

Image: 168855185, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: - / Panthermedia / Profimedia

Panthermedia / Profimedia

Ako i kod vas vrijedi ona – bolje skuhati previše, nego da manjka hrane, vjerujemo da sada na silu jedete tvrdo kuhana jaja koja ste prije dva dana bojali za Uskrs.

Na sreću imamo dva recepta u kojima možete iskoristiti tvrdo kuhana jaja. Rezultat su prave delicije, jedna je predjelo, a može biti i finger food, a drugu možete servirati za svečani ručak.

Tvrdo kuhana jaja, bez obzira jesu li u ljusci ili oguljena – mogu se čuvati u hladnjaku do sedam dana. Sasvim dovoljno da pripremite ova ukusna jela.

Krenimo s predjelom.

Punjena jaja

Sastojci

-6 tvrdo kuhanih jaja

-2 žličice majoneze

-1 žličica senfa

-1 žličica svježeg sira

-kuhana šunka

-sok polovice limuna

-nasjeckani mladi luk, vlasac ili kopar

 

Postupak

Šunku izrežite na sitne kockice, pažljivo izvadite kuhane žumanjke iz jaja i usitnite ih vilicom. Svježi sir dobro izmiješajte da izgubi grudice i postane kremast.

Pomiješajte žumanjke, sir, majonezu, senf, limunov sok i šunku te dobivenom smjesom punite bjelanjke. Za atraktivniji izgled to činite slastičarskom špricom ili vrećicom za zamrzavanje hrane kojoj ćete odrezati vrh.

Punjena jaja ukrasite sitno narezanim mladim lukom.

Punjenje možete potpuno prilagoditi sebi. Žumanjci su baza, a umjesto šunke možete staviti, npr. tunjevinu ili avokado. Poigrajte se i sa začinima.

 

Mesna štruca

Sastojci

-5 tvrdo kuhanih jaja

-500 grama mljevenog mesa

-glavica luka

-2 režnja češnjaka

-30 grama prezli

-sol i papar

-list peršina

list celera

-malo crvene paprike

 

Postupak

Luk izrežite što sitnije, češnjak također. Usitnite peršin i celer. Pomiješajte sve sastojke s mesom kako biste dobili homogenu smjesu.

Na papir za pečenje od smjese oblikujte četverokut kao je prikazano u videu. Jajima odrežite krajeve i redajte ih na jednu, od dvije duže strane četverokuta.

Sada štrucu pažljivo zarolajte uz pomoć papira za pečenje i zatvorite joj krajeve. Nauljite ju i prebacite u pleh pa stavite u pećnicu koja je prethodno zagrijana na 200 Celzijevih stupnjeva i pecite 40 minuta.

Kada je gotova, izrežite je na kriške i za dijetnu varijantu preskočite krumpir i servirajte je uz salatu od kupusa.

Dobar tek!

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.