Hina

Nastupom stranih grupa koje su plesale hrvatske plesove završio Međunarodni festival folklora

Nastupom stranih folklornih ansambala koji su izveli program hrvatskih plesova i pjesama u subotu je u Karlovcu završen 20. Međunarodni festival folklora (MFF), a organizatori smatraju da je MFF opravdao očekivanja publike i 180 sudionika iz sedam zemalja s tri kontinenta; Europe, Azije i Afrike.

Osim u Karlovcu folklorne su grupa u tjedan dana nastupile i u Ozlju, Dugoj Resi i Ogulinu..

Iznenađenje večeri zatvaranja, koji je oduševio publiku, bio je splet hrvatskih plesova i pjesama; karlovačkog Pokuplja, Vrlike, Podravine i Posavine kojeg su strani ansambli uvježbali ovih dana i izveli na svojim tradicijskim glazbalima. Uvježbali su ih koreografi domaćina, karlovačkog Folklornog ansambla “Matija Gubec”.

Koreograf Dražen Makarun rekao je da je u tjedan dana bilo moguće uvježbati taj program s kojim su se stranci prvi put susreli samo zato jer su svi oni vrhunski plesači i glazbenici, s istančanim osjećajem za svjetsku folklornu baštinu, te da im se splet hrvatskih plesova toliko svidio da su za probe svakodnevno pronalazili i po više od dva sata.

“Nama je primjerice ples karlovačkog Pokuplja potpuno drugačiji uz nove zvukove afričkih i azijskih udaraljki, bubljeva i žičanih instrumenata, kojima ne znamo ni ime, a posebno je zanimljivo da je vrličko kolo, koji se pleše bez glazbe, sada dobio ritam bubnjeva s Tajvana

Koordinatorica Festivala Ivana Moškun Štefanac pohvalila je ukupni program riječima da se radi o visokoj međunarodnoj vrijednosti svih gostujućih ansambala.

Direktor festivala Željko Štajcer pohvalio je program Great Rivers Art Group” s Tajvana, “Gocmenkoy-Taskinkoy” Sjevernog Cipra, “Busuiocul” iz Rumunjske, “Pirinče” iz Bugarske, “Ara de Madrid” iz Španjolske, te “Royal Burundi Drums” iz Burundija koji su prikazali svoj autohtoni folklor. “Treba reći da su Tajvanci došli u Europu samo radi našeg festivala, sutra se vraćaju kući, a druge grupe odlaze na europsku turneju, prvo u Njemačku i Belgiju. Svi su oni već bili na mnogim festivalima diljem svijeta i zato nam puno znače njihovi komplimenti za karlovački Festival, posebno o odnosu s publikom, građanima. Karlovac u to vrijeme postaje kozmopolitski grad, njime se kreću građani različitih kultura i rasa, koji govore različitim jezicima, a gosti osjećaju srdačnost Karlovčana i to cijene, rekao je Štajcer.

Na MFF Karlovac u dvadeset godina nastupila su 103 ansambla iz 53 zemlje s ukupno više od 3.400 sudionika, sa tradicionalno zavidnim odazivom publike svih godina, što je razlog da je karlovački MFF 2013. godine stekao certifikat CIOFF-a, a ove godine i certifikat FIDAF-a (Federacije međunarodnih plesnih festivala) i time se još više ustabilio među svjetski priznate folklorne festivale, na koje mogu doći samo međunarodno priznate grupe.

Komentiraj