Znanost
Decoration icon

NASA

NASA otkrila: “El Niño će uzrokovati još više poplava ovu zimu, ovakvi događaji postat će uobičajeni”

Autor:

Foto: Unsplash

Analiza tima za znanost o promjeni razine mora NASA-e otkriva da ukoliko se ovoga zime razvije snažan El Niño, gradovi duž zapadnih obala Amerika mogli bi doživjeti povećanje učestalosti poplava uzrokovanih visokim plimama koje mogu preplaviti ceste i prodirati u nisko smještene zgrade.

El Niño je periodična klimatska pojava karakterizirana višim razinama mora i temperaturama toplijim od prosječnih oceana duž ekvatorijalnog Pacifika. Ovi uvjeti mogu se proširiti prema polovima duž zapadnih obala Amerika. El Niño, koji se još uvijek razvija ove godine, može donijeti više kiše nego inače jugozapadu SAD-a i sušu zemljama na zapadnom Pacifiku poput Indonezije. Ti utjecaji obično se događaju od siječnja do ožujka.

NASA-ina analiza pokazuje da bi snažan El Niño ove zime mogao rezultirati “poplavama stoljeća” u gradovima poput Seattla i San Diega. Mjesta poput La Libertada i Baltra u Ekvadoru mogla bi doživjeti do tri takve poplave stoljeća ove zime. Znanstvenici napominju da bi do 2030., porast razine mora i klimatske promjene mogao rezultirati sličnim brojem poplava stoljeća svake godine.

“Iznenadilo me što je analiza zaključila da bi ovi događaji mogli postati uobičajeni tako brzo”, izjavio je Phil Thompson, oceanograf s Sveučilišta Havaji i član NASA-inog tima za znanost o promjenama razine mora, koji je proveo analizu. “Mislio sam da bi do toga moglo doći tek između 2040.-2050.”

Desetogodišnje poplave mogu rezultirati onime što Nacionalna oceanografska i atmosferska uprava klasificira kao umjerene poplave, s određenim poplavama cesta i zgrada te eventualnom potrebom za evakuacijom ljudi ili premještanjem imovine.

NASA-ina analiza obalnih poplava otkriva da bi do 2030., tijekom snažnih El Niño godina, gradovi na zapadnoj obali Amerike mogli doživjeti do 10 ovakvih poplavnih događaja. Do 2050., snažni El Niños moglao bi rezultirati sa čak do 40 takvih događaja u jednoj godini.

Istraživači i prognostičari prate temperature oceana kao i razine vode kako bi uočili formiranje i razvoj El Niña.

“Klimatske promjene već mijenjaju baznu razinu mora duž obala diljem svijeta”, rekao je Ben Hamlington, istraživač razine mora u NASA-inom Laboratoriju za propulziju na jugu Kalifornije i voditelj tima za znanost o promjenama razine mora agencije, javlja NASA.

Razine mora rastu kao odgovor na planetarno zagrijavanje, jer se atmosfera i ocean Zemlje zagrijavaju, a ledenjaci i platforme se tope. To već povećava broj dana visokih plima ili dosadnih poplava koje priobalni gradovi doživljavaju tijekom cijele godine. Fenomeni poput El Niña i uzburkanih mora, koji privremeno podižu razine mora, pogoršavaju te učinke.

Misije koje prate razine mora, uključujući satelit za praćenje površinskih voda i oceana (SWOT) i Sentinel-6 Michael Freilich, pomažu u praćenju El Niña u kratkoročnom razdoblju. SWOT posebno prikuplja podatke o razinama mora sve do obale, što može pomoći u poboljšanju projekcija rasta razine mora. Takve informacije mogu pomoći donositeljima odluka i planerima u pripremi njihovih zajednica za rastuće razine mora u idućim desetljećima.

“Dok se klimatske promjene ubrzavaju, neki će gradovi doživljavati poplave pet do 10 puta češće. SWOT će paziti na te promjene kako bi osigurao da priobalne zajednice ne budu iznenađene”, rekla je Nadya Vinogradova Shiffer, programski znanstvenik za SWOT i direktorica programa za fiziku oceana u NASA-inom sjedištu u Washingtonu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.