Europska zima bit će pod snažnim utjecajem El Nina: Čekaju nas oborine, ali jedna će stvar biti znatno drugačija

Autor:

27.02.2023., Zagreb - Iako zahladjenje nije dramaticno kao u drugim dijelovima Hrvatske, niske temperature i vjetar natjerali su zagrepcane na odijevanje tople odjece.. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Zimska sezona 2023./2024. bit će pod utjecajem nadolazećeg El Nina, što potencijalno može rezultirati značajnim promjenama u obrascima vremena diljem Europe. El Nino, prirodna meteorološka pojava povezana s promjenama klime u tropima, očekuje se da će biti glavni određivač vremenskih uvjeta na sjevernoj hemisferi tijekom tog razdoblja.

Anomalije u oceanu signaliziraju da se globalni obrasci vremena mijenjaju, a iako su neposredni učinci najuočljiviji u pacifičkoj regiji, utjecaj El Nina širi se globalno, utječući na obrasce vremena širom svijeta, uključujući i Europu.

Prognoza za zimu 2023./2024. predviđa umjeren do jak El Nino te da će takav ishod rezultirati značajnim promjenama u obrascima vremena, posebno u pogledu oborina kao što je snijeg.

Prema informacijama portala Severe Weather Europe (SWE) očekuje se da će zima 2023/2024. imati manje snijega nego što je uobičajeno širom većeg dijela Europe. Izuzeci mogu biti dijelovi Srednje Europe i Skandinavije. Prosjek oborina u obliku snijega od prosinca 2023. do veljače 2024. predviđa se da će biti niži nego u prethodnim godinama, s neujednačenom distribucijom oborina.

Gledajući temperature, vidljiv je hladni signal nad sjevernom Europom, a on postoji i iznad zapadne Europe, dok su temperature više od uobičajenih prema istoku u prosječnoj El Nino zimi.

Najviše snijega bi moglo biti iznad i oko alpskog područja i prema višim nadmorskim visinama jugoistočne Europe, kao i nad sjeverozapadnim dijelovima Skandinavije. Sama Europa imat će temperature više od prosjeka u zapadnom i središnjem dijelu kontinenta, a niže temperature bit će izraženije u sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima.

Je li ovo ekstremno vrijeme ‘novo normalno?’. Neki znanstvenici kažu da nije, bit će još gore

Kada je riječ o oborinama, više ih se očekuje nad srednjom i južnom Europom. Unatoč više oborina, manje će biti snijega u Europi, osim u višim predjelima.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.