Saša Zinaja

‘NAŠA ALISA U SVIJETU ODRASLIH ŽELI ZADRŽATI ORIGINALNOST I OSTATI SVOJA’

Naša Alisa je suvremena, zna se boriti za to što želi, ali jako teško joj je odlučiti što ona želi. ‘Tko si ti?’ i ‘što želiš biti?’ ključna su pitanja dok odrastamo, ta pitanja prate nas i u snovima i u noćnim morama dok smo klinci. Glavna poruka predstave jest da je sve što će se događati u tvom životu u tvojim rukama. Ti si taj koji odlučuješ tko si i tko ćeš biti. I ako želiš biti drugačiji, malo lud, ‘poco loco’, to je u redu”, kaže Renata Carola Gatica, redateljica predstave “Alisa u zemlji čudesa” koja će se premijerno izvesti 18. studenog u Zagrebačkom kazalištu mladih i u njoj će, zanimljivo, Alisu utjeloviti čak četiri glumice – Anđela Ramljak, Barbara Prpić, Marica Vidušić i Tina Orlandini.

Kako je rekla Snježana Abramović Milković, ravnateljica ZeKaeM-a, “Alisa u Zemlji čudesa” jedna je od najljepših priča za mlade koja više od stotinu godina osvaja srca čitatelja, i to onih najzahtjevnijih. Alisa se u toj zemlji čuda susreće sa svijetom iracionalnosti i apsurda, svijetom suprotnim od realnog gdje vladaju stroga i racionalna pravila u kojem je Carrollova muza Alice Lidell zaista odrastala, a to je viktorijanska Engleska.

“Naša Alisa u dramatizaciji Ivora Martinića želi u svijetu odraslih zadržati svoju maštu, zadržati originalnost i ostati svoja, to je priča o identitetu i strahu od odrastanja kakvo nam je nametnuto. Ostati svoj, ostati originalan, biti ono što jesmo jest premisa slobodnog društva, a upravo to u odrastanju gubimo jer nas pokušavaju ukalupiti u isti model razmišljanja. Kreativnost i mašta bi dobrodošla i pomogla svijetu odraslih, zato baš Alisa koja u zagrebačkim kazalištima nije bila inscenirana od one u Kazalištu Trešnja 2004.”, rekla je ravnateljica. Dodala je da je svake godine dio repertoara ZeKaeM-a posvećen predstavama za mlade i da je to njihova misija.

“Ove godine premijerno smo izveli i ‘Zdrav i čisti dom, to je baš po mom’, za najmlađe gledatelje vrtićke dobi autora i redatelja Kristijana Ugrine koji je i dio glumačkog ansambla ZeKaeM-a. Predstava je nastala u sklopu projekta Inkubator, kreativne platforme u kojoj glumci ZeKaeM-a imaju priliku kreirati predstave. Kako u ovoj sezoni ulazimo u sedamdesetu obljetnicu osnutka kazališta, predstava za najmlađe i predstava za mlade našle su svoje mjesto u ovogodišnjem repertoaru, jer je to dio tradicije Zagrebačkog kazališta mladih”, istaknula je Snježana Abramović Milković. U ovoj sezoni u ZeKaeM-u publiku čekaju zanimljivi naslovi i redatelji poput Selme Spahić s praizvedbom drame Tomislava Zajca “Ono što nedostaje” koja je dobila prvu Držićevu nagradu 2014., Igor Vuk Torbica će opet režirati, nakon velikog uspjeha s ”Hinkemannom”, Shakespeareova “Tita Andronika”, a Bojan Ðorđev će režirati “Ljudski glas” Jeana Cocteaua. Sljedeća sezona započet će predstavom “Proba orchestra” redatelja i koreografa Edvina Liverića, prema tekstu Federica Fellinija i Brunella Rondija, odnosno filmu u Fellinijevoj režiji iz 1978., na sceni Istra.

Komentiraj