Građanska inicijativa Narod odlučuje objavio je u ponedjeljak na Facebooku kako će u srijedu u 13 sati predati potpisna knjige Hrvatskom saboru.

Podsjetimo, Zvonimir Troskot iz inicijative 31. svibnja je rekao kako su za prvo pitanje prikupili 397.024 te za drugo pitanje 390.189 potpisa.

Prvo referendumsko pitanje glasilo je: ‘Jeste li za to da se članak 72. Ustava Republike Hrvatske mijenja i glasi: ‘Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općeg i jednakog biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor. Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva’.

Drugo referendumsko pitanje odnosilo se na ulogu manjinskih zastupnika u Vladi, a ono glasi: Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi: ‘Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna’.

Komentiraj