Napadnuti američki ratni i trgovački brodovi u Crnom moru. Jemenski pobunjenici preuzeli odgovornost

Autor:

epa10986447 A handout photo made available by the Houthis media center shows a Houthis-operated helicopter flying as Houthi fighters run on the deck of the cargo ship Galaxy Leader seizing it in the Red Sea off the coast of Hodeidah, Yemen, 19 November 2023 (issued 20 November 2023). Yemen's Houthis have seized the cargo ship Galaxy Leader transiting the Red Sea, after threatening to target all ships owned or operated by Israeli companies or flying the Israeli flag amid the ongoing conflict between Israel and Hamas, according to a statement by the Houthis' military spokesman Yahya Sarea. Thousands of Israelis and Palestinians have died since the militant group Hamas launched an unprecedented attack on Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli strikes on the Palestinian enclave which followed it.  EPA/HOUTHIS MEDIA CENTER / HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA/HOUTHIS MEDIA CENTER

Pentagon je priopćio da je upoznat s izvješćima o napadima na američki ratni brod i trgovačke brodove u Crvenom moru u nedjelju, dok su jemenski Hutiji preuzeli odgovornost za napade dronovima i projektilima na izraelske brodove u tom području.

“Upoznati smo s izvješćima o napadima na USS Carney i trgovačke brodove u Crvenom moru i objavit ćemo informacije kad budu dostupne”, rekao je Pentagon.

Pokret jemenskih Hutija rekao je da je njihova mornarnica napala dva izraelska broda, Unity Explorer i Number 9, s naoružanim dronom i mornaričkim projektilom.

Glasnogovornik vojske militanata rekao je da su dva broda naciljana nakon što su se oglušila na upozorenja, iako nije pojašnjeno.

U televizijskom obraćanju glasnogovornik je rekao da su napadi odgovor na zahtjeve jemenskog naroda i poziva islamskog svijeta da se zauzmu za palestinski narod.

Glasnogovornik izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari rekao je da dva broda za koje jemenski Hutiji tvrde da su ih napali u Crvenom moru u nedjelju nemaju nikakve veze s državom Izrael.

Do napada je došlo nakon niza drugih napada u bliskoistočnim vodama otkad je izbio rat između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas 7. listopada.

Hutiji, saveznici Irana, prošli su mjesec oteli teretni brod koji se povezuje s Izraelom. Skupina koja kontrolira većinu jemenske crvenomorske obale, ranije je ispaljivala balističke projektile te ciljala Izrael naoružanim dronovima, obećavši napade na još izraelskih brodova.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.