Sanchez opet prozvao Izrael: “Nepodnošljiva je smrt civila u Gazi, morate poštivati međunarodno humanitarno pravo”

Autor:

Photo: X/Screenshot

Španjolski premijer Pedro Sanchez ponovio je u petak, ovaj put u telefonskom razgovoru izraelskom ministru Benniju Gantzu, da Izrael mora poštivati međunarodno humanitarno pravo, a zbog čega je dan ranije izraelska vlada izrazila nezadovoljstvo španjolskoj veleposlanici.

“Izrael ima pravo braniti se od ovog terorističkog napada, ali sam ponovno istaknuo da Španjolska smatra nepodnošljivom smrt civila u Gazi i da Izrael mora poštivati međunarodno humanitarno pravo“, izvijestio je Sanchez preko društvene mreže X, bivšeg Twittera.

Ondje je naveo da je razgovarao s Gantzom, članom izraelskog ratnog kabineta, kojem je rekao da je Španjolska “partner i prijatelj Izraela”.

Sanchez, 51-godišnji socijalist koji je ovaj mjesec dobio novi četverogodišnji mandat na čelu Španjolske, zatražio je “puštanje svih talaca” nakon što su Izrael i Hamas posljednjih dana razmijenili dio talaca i palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Španjolski premijer se nalazi na klimatskom samitu u Dubaiju, a s izraelskim ministrom je razgovarao telefonski, rekao je izvor iz njegove vlade španjolskoj javnoj televiziji TVE.

Umiruće djevojčice i dječaci

Sanchez je gostujući u četvrtak na TVE-u u Madridu rekao da “gledajući brojeve i snimke, posebno umirućih djevojčica i dječaka, iskreno sumnja da (Izrael) poštuje međunarodno humanitarno pravo”.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je nakon toga da je svom ministru vanjskih poslova naložio da pozove španjolsku veleposlanicu “nakon sramotne izjave španjolskog premijera na isti dana kada su teroristi Hamasa ubili Izraelce u našem glavnom gradu Jeruzalemu”.

Sanchez je zasad jedini europski lider, uz belgijskog premijera Alexandera de Crooa, koji je rekao Netanyahuu prilikom njihovog susreta u Izraelu što misli o bombardiranju Gaze u kojoj je ubijeno preko 15.000 civila, od čega gotovo polovica djece.

Gantz je preko društvene mreže X potvrdio razgovor sa Sanchezom dodavši da ga je informirao da “teroristički Hamas mora biti uništen u Gazi”.

“Dodao sam premijeru da Izrael pridaje veliku važnost izbjegavanju civilnih žrtava što je više moguće”, rekao je. “Hamas, s druge strane, nastavlja činiti stravične zločine protiv čovječnosti poput korištenja djece i žena kao ljudskog štita”, dodao je Gantz.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.