Kamala Harris: “SAD neće dopustiti prisilno preseljenje Palestinaca!”

Autor:

epa11007331 Kamala Harris (L), Vice President of the United States of America, speaks with the United States' Special Presidential Envoy for Climate John Kerry (C) and China's special envoy for climate change Xie Zhenhua (R) during the UN Climate Change Conference COP28, in Dubai, United Arab Emirates, 02 December 2023. The 2023 United Nations Climate Change Conference (COP28), runs from 30 November to 12 December, and is expected to host one of the largest number of participants in the annual global climate conference as over 70,000 estimated attendees, including the member states of the UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), business leaders, young people, climate scientists, Indigenous Peoples and other relevant stakeholders will attend.  EPA/MARTIN DIVISEK

EPA/MARTIN DIVISEK

Sjedinjene Države ni pod kojim okolnostima neće dopustiti prisilno preseljenje Palestinaca iz Gaze ili Zapadne obale, rekla je u subotu američka potpredsjednica Kamala Harris i naglasila da bi palestinski narod trebao biti ponovno ujedinjen pod jednim vladajućim entitetom kada završi rat Izraela i Hamasa.

Na sastanku s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem, američka potpredsjednica razgovarala je o budućnosti Gaze nakon rata.

“Sjedinjene Države ni pod kojim okolnostima neće dopustiti prisilno preseljenje Palestinaca iz Gaze ili sa Zapadne obale”, priopćila je Bijela kuća o njihovu sastanku na marginama COP28 u Dubaiju.

Napori za obnovu, sigurnost i upravljanje u Gazi  “mogu uspjeti samo ako se provode u kontekstu jasnog političkog horizonta za palestinski narod prema vlastitoj državi koju će voditi revitalizirana Palestinska samouprava”, dodaje se u priopćenju.

Harris je izložila u subotu šire američke ciljeve po završetku sukoba i naglasila da bi palestinski narod u Gazi i na Zapadnoj obali trebao biti ponovno ujedinjen pod jednim vladajućim entitetom.

“Potpredsjednica je jasno rekla da Hamas ne može kontrolirati Gazu, što je neodrživo za sigurnost Izraela, dobrobit palestinskog naroda i regionalnu sigurnost”, dodaje se u priopćenju.

Palestinska samouprava (PA), koju podržava Zapad, upravlja dijelovima okupirane Zapadne obale. Hamas je preuzeo kontrolu nad Gazom 2007. godine kad je pobijedio stranku Fatah palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

Uloga Harris u administraciji pod sve je većom pozornosti dok se 81-godišnji Joe Biden natječe za drugi mandat. Njezin je zadatak da pomogne u rješavanju niza velikih izazova, od migracije do pobačaja i prava glasa kod kuće.

Budućnost Palestinske samouprave 

Američki dužnosnici razgovarali su o jačanju Palestinske samouprave kako bi mogla proširiti svoj doseg na Gazu, ali nije postignut čvrsti plan.

Neki američki dužnosnici privatno su izrazili sumnje u sposobnost PA da upravlja Gazom nakon rata. Kritičari su optuživali PA za korupciju i loše upravljanje, a ankete su otkrile slab kredibilitet među palestinskim narodom.

Harris se susrela i sa šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom, predsjednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata te telefonski poziv s katarskim emirom, šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem koji je bio ključan u pregovorima o oslobađanju talaca iz Gaze.

Harris će kasnije u subotu izraziti želju SAD-a da se obnovi pauza u borbama između Izraela i Hamasa kako bi se izvuklo još talaca iz Gaze i kako bi se uspostavio stalan dotok humanitarne pomoći.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.