Izrael pokrenuo masovne napade na Khan Younis, Rafah u Pojasu Gaze

Autor:

epa11006765 Smoke rises after an explosion on the northern part of the Gaza Strip, as seen from Sderot, southern Israel, 02 December 2023.  Israeli forces hit targets in the Gaza Strip after a week-long truce expired on 01 December. More than 15,000 Palestinians and at least 1,200 Israelis have been killed, according to the Gaza Government media office and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it.  EPA/ATEF SAFADI

EPA/ATEF SAFADI

Prema medijskim izvješćima, izraelska je vojska tijekom noći pokrenula golemi val napada na mete islamističkog Hamasa i drugih terorističkih skupina u južnom dijelu Pojasa Gaze.

Times of Israel izvijestio je rano u subotu o “opsežnim kopnenim bitkama” oko grada Khan Younis u južnom dijelu zatvorenog područja. IDF je rekao da su neki od čelnika Hamasa bili u tom području.

Times of Israel također je izvijestio, citirajući stanovnike Pojasa Gaze, da je izraelska vojska bacila letke u Khan Younis pozivajući stanovnike da pobjegnu u Rafah na jugu, jer je to područje opasno. Napadi IDF-a zabilježeni su i na Rafah.

Borbe između Izraela i Hamasa nastavljene su u petak nakon jednotjednog prekida vatre.

Izrael je rekao da je Hamas prekršio uvjete sporazuma ispaljivanjem raketa prema njegovom teritoriju.
Sirene su se nastavile oglašavati u južnim izraelskim zajednicama u blizini Gaze u petak poslijepodne.

Visoki član pokreta Hamas, Halil al-Haja, optužio je u petak Izrael za odbijanje nekoliko “inicijativa i prijedloga” za produljenje pauze u borbama u Gazi u intervjuu za televizijsku kuću Al Jazeera.

Al-Haja je tvrdio da su pregovori prekinuti iz niza razloga, uključujući i zato što je Izrael odbio primiti tijela “nekoliko” talaca za koje je Hamas rekao da su ubijeni u izraelskoj vojnoj kampanji u Gazi.

Izrael i Hamas prvotno su pristali na četverodnevno primirje, koje je započelo 24. studenoga. Stanka je potom produžena do petka ujutro.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.