Jemenski pobunjenici oteli teretni brod kojeg je unajmio Izrael, Netanyahu šokiran

Autor:

Screenshot Klix.ba

Jemenski pobunjenici Huti oteli su teretni brod kojeg je unajmio Izrael i 25 članova posade na njemu, prema izvještajima saudijskih medija.

Brod Galaxy Leader, prevozio je automobile iz Turske i zaplijenjen je u južnom dijelu Crvenog mora na putu za Indiju. Registriran je pod zastavom Bahama.

IDF je otmicu teretnog broda nazvao “veoma teškim incidentom globalnih posljedica”. Vojska je dodala da su na brodu bili “civili različitih nacionalnosti, ne uključujući Izraelce“.

Huti su ranije objavili namjeru da će gađati sve brodove koji plove pod izraelskom zastavom ili kojima upravljaju izraelske kompanije.

Oni su u svom priopćenju pozvali zemlje da evakuiraju svoje građane s takvih brodova i savjetovali da ih ne koriste za transport robe.

Premijer Benjamin Netanyahu nazvao je incident iranskim napadom na međunarodni brod.

“Brod, koji je u vlasništvu britanske kompanije i kojim upravlja japanska firma, otela je milicija Huta u Jemenu pod kontrolom Irana”, navodi se u priopćenju iz njegovog ureda.

Dodali su da je na brodu bilo 25 članova posade različitih nacionalnosti, uključujući Ukrajince, Bugare, Filipince i Meksikance. Na brodu nije bilo Izraelaca.

“Ovo je još jedan čin iranskog terorizma koji predstavlja značajnu eskalaciju iranske agresije na građane slobodnog svijeta, i ima međunarodne implikacije na sigurnost globalnih brodskih ruta”, priopćeno je, javlja Klix.ba.

OZNAKE: Izrael, brod, netanyahu, huti

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.