Nakon što mu je većina u Hrvatskom saboru izglasala nepovjerenje, sada tehnički premijer Tihomir Orešković svoj prvi veliki intervju dao je Zoranu Šprajcu u emisiji RTL Danas.

‘Vidjeli smo da me stranka koja me izabrala zajedno s opozicijom maknula. Mislim da je to prvi put u povijesti Hrvatske da se takva situacija dogodila.

Mislim da svi vole tu riječ eksperiment. Imao sam najbolje namjere. Netko tko ima globalno iskustvo, tko je došao pomoći svojoj domovini, tko ima iskustva u gospodarstvu i tu su namjere bile najbolje. Na žalost u eksperimentu su bitni elementi, a tu neki nisu funkcionirali’, prokomentirao je Orešković današnje izglasavanje nepovjerenja u emisiji RTL Danas.

Na pitanje što mu je trebalo da se zaleti u hrvatsku politiku, Orešković kaže:

‘Najlakše je reći što mi je to trebalo. Kad sam ušao u ovu situaciju, došao sam da pomognem svojoj domovini. I prvog dana u Saboru sam rekao da sam spreman preuzeti izazov. Nadam se da ću biti primjer drugima da se ne boje. Naša Hrvatska ima ogroman potencijal i nadam se da će se i drugi ljudi doći i angažirati se i da nude nešto novo.’

O tome kako mu navodno mnogi zamjeraju da se u samo tri sata odlučio biti premijer zemlje koju baš najbolje ne poznaje, za RTL je odgovorio:

‘To su spinovi. Karamarko i ja smo se upoznali godinu dana prije izbora. Ante Ćorušić me upoznao s njim dok sam još bio u Amsterdamu. Onda su mi nudili da budem ministar finacija i potpredsjednik vlade. Ali sam u tom trenutku dobio jedan novi posao i rekao sam hvala. Nisam bio zainteresiran. Tako da smo već tada počeli razgovarati o nekakvim političkim angažmanima. Kad sam se vratio u Hrvatsku u 8. mjesecu opet mi se pružila prilika tako da to nije bilo u tri sata nego smo kroz par dana ponovno počeli o tome pričati.’

Jedno od postavljenih pitanja glasilo je – Je li su vama tada Karamarko i Petrov dali otvorene ruke i rekli ti ćeš biti premijer, mi se nećemo petljati u tvoje ovlasti ili su rekli, ti se bavi gospodarstvom i finacijama?

‘Prvi dogovori su bili između HDZ-a i Mosta, a kad sam se ja tu uključio, moj fokus bi možda bio gospodarstvo, to je nešto što sam ja zbog svog iskustva mogao nuditi. Na kraju je to bio timski način rada. Ja nemam to političko iskustvo, Karamarko dolazi iz najveće političke stranke, Most kao nova stranka… To je bio jedan timski rad i tako smo krenuli’, odgovorio je Orešković.

Na pitanje gdje je točno puklo, odnosno koji je bio prijelomni trenutak u kojem je shvatio da ne može više s Karamarkom, Orešković kaže:

‘Ne znam baš točno koji dan. Kada gledamo odnose općenito, možda poslije moje odluke oko SOA-e naš se odnos počeo mijenjati. Zadnjih dva mjeseca vrlo malo smo razgovarali. Ja sam nekoliko puta pokušavao da se nađemo na ručku ili večeri da počnemo razgovarati, ali nije bilo interesa. Onda sam vidio da se situacija dosta promijenila. Komunikacija je bila vrlo slaba. Petrov i ja, u novinama se često pisalo da sam u boljim odnosima s Mostom nego s HDZ-om – to ne bih rekao, ali gospodin Petrov se aktivno angažirao, imao je ideje i mi smo o njima raspravljali. ‘

Zašto je ta SOA postala toliko bitna? To se spominje i kao jedan od razloga vaše smjene, kruže glasine da ste htjeli zloupotrijebiti obavještajne službe?

‘To su čisti spinovi, tu nema nikakve logike. Svi znate iz kojeg sam ja svijeta došao i što su bili moji prioriteti. Tu se radi o gospodinu Karamarku, on je imao neke svoje kandidate i te prijedloge sam ja prihvatio, sve sam ih primio, razgovarao s njima i na kraju sam izabrao najkvalitetniju osobu’, kazao je Orešković, pišu Vijesti.rtl.

Također je dodao i kako ne bi rekao da je netko htio upravljati SOA-om u političke svrhe te da odluka nije bila samo njegova, nego i od predsjednice.

U razgovoru su se dotaknuli teme Ine i MOL-a:

‘Ja nisam spomenuo Karamarka, nego da imam svoje stavove oko Ine. Kad se Kamarako povukao iz pregovora, odnosno suradnje oko Ine, ja sam se uključio i rekao da ću preuzeti pregovaranje. Upoznao sam se s financijskom situacijom u Ini. SOA radi svoj posao, i to kvalitetno, ali opet moja pozicija je bila vrlo jasna.’

Orešković smatra da je sve odradio kako treba: – Na kraju sve te reforme, u tome smo svi sudjelovali, znalo se koji su naši ciljevi. Ja sam otpočetka bio vrlo transparentan – smanjenje duga i glavne reforme, europski fondovi, investicije, to je sve bilo transparentno. Iza mene ne stoji nitko osim obitelji i prijatelja, rekao je.

Prokomentirao je i anonimne izjave od izvora iz HDZ-a koji su se pojavili u medijima:

‘U Hrvatskoj ima strašno puno spinova. Ne znam što je to Hrvat u glavi, ja sam Hrvat u srcu. Netko mi treba protumačiti to o Hrvatu u glavi.’

O odnosu s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović

‘Predsjednica i ja smo partneri. Imamo neke zajedničke ideje, imamo neke zajedničke ciljeve oko investicija. Ona dobro prati situaciju, sutra ima sastanak sa strankama.’

Planovi za budućnost – ostanak u Hrvatskoj

‘Ja sam sad tu, ovo će sad biti tehnička vlada. Moramo vidjeti kako to sad funkcinira. Ova vlada će ispuniti svoj mandat i obaveze dok se ne formira nova vlada. Ostajem u Hrvatskoj, a zasad mi je prioritet obitelj. Ni njima nije ovih dana lako, a vrijeme će pokazati svoje’, kazao je Orešković.

O svom mogućem nasljedniku:

‘Za g. Marića nemam ništa osim pozitivnih riječi, on je veliki stručnjak. Mislim da smo odabrali odličnog ministra i ja mu želim sve najbolje u životu’, kazao je u emisiji RTL Danas Tihomir Orešković.

 

 

 

Komentiraj