Nakon objave šokantnih fotografija brodovi iz Raše preusmjereni u Rijeku i Tursku

Dva broda koja su proteklog tjedna u Raši trebala preuzeti živu stoku bez ikakve najave preusmjerena su u druge luke, nakon što je Nacional prošloga tjedna objavio fotografije koje pokazuju katastrofalne uvjete pri prijevozu tih životinja

Dva broda koja su proteklog tjedna trebala pristati u luku u istarskom mjestu Raša, gdje je u njih trebala biti ukrcana živa stoka, naglo su preusmjerena te su umjesto u Rašu upućena su u druge luke. Prvi brod koji je u Rašu trebao doći početkom prošloga tjedna preusmjeren je u Tursku, dok se drugi brod Phoenix 3 koji je, prema najavi, u Rašu trebao uploviti u nedjelju, 18. kolovoza, u ponedjeljak poslijepodne još nalazio pred Rijekom gdje je čekao uplovljavanje u tu hrvatsku luku. Aktivisti za zaštitu životinja iz hrvatske udruge Životinje bez granica koji redovito prate dolazak brodova u Rašu, za Nacional su izjavili da je takvo preusmjeravanje brodova vrlo neobično i da se do sada još nisu susreli s primjerom da su u tako kratkom roku dva broda koja su trebala doći u Rašu preusmjerena u druge luke.

Oni tvrde da je to posljedica teksta i fotografija objavljenih u prošlom broju Nacionala, odnosno reakcija na nove kritike iz Europske komisije na uvjete u kojima se u Raši prekrcava živa stoka na brodove koji ih potom voze u zemlje sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Zašto su brodovi doista preusmjereni, nismo uspjeli doznati jer iz Luke Rijeka, koja upravlja terminalom u Raši, nismo dobili odgovore, iako su nam iz uprave Luke nakon razgovora s predsjednikom Uprave Duškom Grabovcem obećali da će poslati odgovore i službeno se očitovati o tom slučaju.

Moguće je i da su brodovi preusmjereni nakon intervencije državnih institucija, što se može zaključiti i iz odgovora koji je u međuvremenu stigao iz Ministarstva poljoprivrede. Iz tog ministarstva, koje je nedavno preuzela nova ministrica Marija Vučković, za Nacional su poručili da osuđuju svako nasilje nad životinjama te da će se protiv toga boriti svim dostupnim sredstvima. Reagirali su i na navode da Europska komisija razmatra i pokretanje postupka protiv Hrvatske zbog postupanja prema živoj stoci u Raši, ali na putu do te luke:

“Na izvješće revizije Europske komisije o kontrolama dobrobiti životinja tijekom izvoza u treće zemlje iz rujna 2018. godine, hrvatska strana poslala je očitovanje, a revizija utvrdila da je Hrvatska poboljšala procedure te povećala financijske kazne prema prekršiteljima koje se odnose na povrede Uredbe 1/2005. Svaki pojedinačni slučaj nepridržavanja pravila o dobrobiti životinja u međunarodnoj luci Raša, prijavili smo zemljama članicama EU-a iz kojih životinje dolaze kako bi se proveli daljnji postupci, jer je prijevoznik iz zemlje iz koje životinje dolaze i u kojoj se utovaruju u brodove, zakonski odgovoran za organizaciju i koordinaciju putovanja.”

Moguće je da je nova ministrica odlučila žustrije reagirati od svog prethodnika Tomislava Tolušića, koji unatoč zahtjevima udruga za zaštitu životinja nije odgovorio na njihove molbe za sastankom, iako mu je jedan od glavnih savjetnika bio Luka Oman, poznati borac za zaštitu životinja u Hrvatskoj.

Reagirali su i iz Ministarstva poljoprivrede i poručili da osuđuju svako nasilje nad životinjama te da će se nova ministrica Marija Vučković protiv toga boriti svim dostupnim sredstvima

Predsjednik Uprave Luke Rijeka Duško Grabovac je za Nacional još prošloga tjedna rekao da je svjestan problema, ali smatra da situacija u samoj Raši nije tako katastrofalna kako je opisuju udruge za zaštitu životinja. Grabovac je na čelo Luke Rijeka došao krajem travnja ove godine, nekoliko tjedana nakon što je u javnost izašlo izvješće Europske komisije u kojem se kritizira stanje na tom terminalu i odnos prema životinjama. On kaže da je u Raši bio odmah nakon što je preuzeo dužnost predsjednika Uprave te da je uvjeren kako se tamo poštuju sve norme za prekrcaj životinja i dodaje:

“Meni je jasno da cijela ta slika izgleda ružno. Ne može izgledati lijepo kada stotine životinja odjednom budu prekrcane na brod te odlaze na neku destinaciju gdje svi znamo kakva ih sudbina očekuje. S naše strane siguran sam da činimo sve što možemo i da poštujemo sve zakone i pravilnike. Imam razumijevanje i za udruge koje prate ovu problematiku i jasno mi je da nije lijepa slika kada se životinje prevoze po velikim vrućinama, a to je po svemu što ste mi rekli bio ovaj posljednji slučaj. Mi stvarno ne možemo utjecati na to kako životinje dolaze do Raše i poštuju li prijevoznici zakone. Taj dio odgovornosti je na drugima, ali uvjeravam vas da jednom kada stignu u Rašu, prema životinjama se postupa najbolje što je u tim okolnostima moguće.”

No tjedan dana nakon što je Nacional objavio fotografije u tiskanom izdanju, a na portalu Nacional.hr i videosnimke na kojima se vidi stanje u kojem se živa stoka prevozi do Raše, ali i uvjeti u kojima se prebacuju u brodove u samoj luci, dva su broda pod zasad nerazjašnjenim okolnostima preusmjerena. Idući brod koji je najavljen za pristanak na terminal u Raši je libanonski brod za prijevoz žive stoke Karim Allah, koji bi u Rašu trebao uploviti 20. kolovoza u podne. Hoće li doista i uploviti, u ovom trenutku je teško reći, ali moguće je da zbog pritiska javnosti i medija i taj brod bude u posljednji trenutak preusmjeren. Naime, nakon Nacionala tu su priču, kao i fotografije i videosnimke, prenijeli i drugi europski mediji poput slovenskih 24 Ur, ali i mediji u Poljskoj i Litvi odakle su životinje i stigle do luke u Raši.

VIDEO: Zbog zlostavljanja životinja u Raši Europska komisija razmatra sankcije Hrvatskoj

Komentiraj