Nakon gotovo 20 godina na čelu Uprave Privredne banke Zagreb (PBZ), Božo Prka će, na osobni zahtjev, otići iz PBZ-a nakon što mu u veljači 2018. godine istekne tekući mandat, a kandidat za njegovog nasljednika je Dinko Lucić, objavljeno je u petak iz PBZ-a.

“Intesa Sanpaolo objavljuje da je dugogodišnji predsjednik Uprave Božo Prka donio odluku o odlasku iz Privredne banke Zagreb iz osobnih razloga, nakon isteka tekućeg mandata 10. veljače 2018. godine. Nadzorni odbor prihvatio je njegovu odluku i zahvaljuje Prki na dugogodišnjem uspješnom rukovođenju i osobnom doprinosu rastu i razvoju Banke i cijele PBZ Grupe. Sukladno navedenom, Nadzorni odbor imenovao je Dinka Lucića kao kandidata za predsjednika Uprave, što podliježe ishođenju prethodne suglasnosti Hrvatske narodne banke”, navodi se u priopćenju PBZ-a, druge najveće banke u Hrvatskoj koja je u većinskom vlasništvu talijanske Intese Sanpaolo.

Dinko Lucić je također dugogodišnji član Uprave PBZ-a, koji je bio i član Uprave VÚB banke u Slovačkoj.

Božo Prka jedan je od najdugovječnijih čelnika hrvatskih banaka, a na mjestu predsjednika Uprave PBZ-a došao je početka 1998. godine.

“Nakon vrlo intenzivnog i dugog razdoblja provedenog na čelu Uprave PBZ-a odluku o odlasku iz banke donio sam isključivo motiviran osobnim razlozima sa željom da se ubuduće više posvetim privatnom životu i svojoj obitelji, a ne s namjerom preuzimanja neke druge dužnosti”, izjava je Bože Prke, koja se prenosi u priopćenju.

Direktor Sektora za međunarodne banke supsidijare Intese Sanpaolo Ignacio Jaquotot u priopćenju podsjeća kako je tijekom dvadesetogodišnjeg Prkinog rukovođenja PBZ privatiziran “i u potpunosti preoblikovan u modernu i inovativnu financijsku instituciju koja je postala tržišni i tehnološki lider u različitim segmentima bankarskog poslovanja”.

Božo Prka rođen je 1958. godine, a početkom 1998. došao je na čelo PBZ-a. Na to je mjesto došao iz Ministarstva financija, gdje je od 1992. do 1994. godine bio zamjenik ministra financija, a potom i ministar financija, u mandatu od 1994. do 1997. godine.

Komentiraj