Nakon godinu dana, Libanon napokon ima vladu: Pred premijerom Mikatijem je težak zadatak

Libanonski premijer Nadžib Mikati i predsjednik Michel Aoun potpisali su u petak formiranje nove vlade u prisutnosti predsjednika parlamenta Nabiha Berrija, priopćilo je predsjedništvo.

Libanon je proveo godinu dana bez vlade u vrijeme duboke ekonomske krize. Nedavno izvješće Ujedinjenih naroda pokazalo je da više od 70 posto Libanonaca danas živi ispod granice siromaštva.

Novi premijer je 66-godišnji Mikati, milijarder koji je dobio mandat za sastavljanje vlade u srpnju, a njegovu vlade čine 24 ministra.

Mikati je treća osoba koja je preuzela ulogu mandatara otkad je vlada Hassana Diaba odstupila s dužnosti nakon masovne eksplozije koja je pogodila bejrutsku luku u kolovozu prošle godine.

Sredinom srpnja od formiranja vlasti je zbog političkih sukoba odustao kandidat za premijera Saad Hariri, također milijarder.

Rivalstvo između libanonskih političkih stranaka glavni je uzrok poteškoća u formiranju vlasti u toj bliskoistočnoj državi.

Mikati je u petak rekao da se nada zaustaviti kolaps svoje države i vratiti joj blagostanje.

Situaciju u zemlji prozvao je „teškom“, pa naglasio da država više nema sredstava za subvencije i da svi moraju „stegnuti remen“.

Komentiraj