Najveća europska tvrtka za spremanje podataka OVHcloud oporavlja se od nedavnog požara

“Obavljamo 60 tehnoloških radova. Još uvijek ima puno posla, ali ide brže nego što se očekivalo”, napisao je u nedjelju na svom Twitter profilu Octave Klaba, predsjednik tvrtke OVHcloud koja nudi spremanje podataka na oblaku i čija je oprema s glavnim serverima prije četiri dana u potpunosti izgorjela u požaru.

Sto vatrogasaca gasilo podatkovni centar

Podsjetimo, požar u najvećoj europskoj tvrtki za spremanje podataka OVHcloud u Strasbourgu uništio je mnoge servere, a dio njih privremeno je bio ugašen, javio je u srijedu Reuters. Požar je uslijedio samo dva dana nakon što je ta francuska kompanija objavila plan izlaska na burzu.

Vatra je buknula iza ponoći i uništila je jedan od četiri podatkovna centra, a drugi je oštetio, objavila je tvrtka koja je ugasila druga dva centra kako bi spriječila katastrofu.

Čak sto vatrogasaca gasilo je vatrenu buktinju. Uspjeli su lokalizirati požar tek u ranim jutarnjim satima.

Najveća europska tvrtka koja nudi informatičke usluge u oblaku OVHcloud obavijestila je svoje klijente, među kojima je i francuska vlada, da aktiviraju programe obnove podataka nakon požara.

“Nemamo pristup lokaciji i zato se danas neće pokrenuti serveri u podatkovnim centrima SBG1, SBG3 i SBG4”, rekao je u srijedu osnivač i predsjednik kompanije Octave Klaba, čime je naljutio neke klijente.

Costin Raiu, direktor Globalnog tima za istraživanje i analizu (GReAT) u Kaspersky Labu, rekao je da postoji 140 OVH poslužitelja koje koriste vladini hakeri i sofisticirane kriminalne skupine koje on i njegovi kolege antihakeri prate.

Sada ih je 36 posto manje, rekao je u Costin Raiu u svom postu na Twitteru.

Klijenti nisu dobili službenu obavijest

Tvrtka je osnovana 1999. godine i najveći je pružatelj usluga u oblaku u Europi. Konkurira američkim gigantima Amazon Web Services, Google Cloud i Microsoft’s Azure koji dominiraju na tržištu. Inače, centri OVH u Strasbourgu su jedni od 17 podatkovnih centara kompanije u Francuskoj i 32 centra u svijetu.

Ubrzo su korisnici usluga, među kojima je i Centrar Pompidou, javili da su njihove internetske stranice, nedostupne i da im ne radi elektronska pošta.

Plan oporavka podatkovnog centra uključuje i obnovu energetske infrastrukture. Naime, zgrade koje nisu izgorjele neće moći funkcionirati još barem dva tjedna, poručili su iz tvrtke.

Nakon objave o nesreći na Twitteru, mnogi korisnici iz Europe reagirali su s ljutim komentarima. Rekli su da će trpjeti gubitke zbog nefunkcioniranja njihovih web usluga.

Velik dio njih ne zna ni u kojem dijelu podatkovnog centra su se nalazili njihovi podaci. Dio korisnika nezadovoljan je, jer nisu dobili službenu obavijest o cijeloj situaciji.

OVH ima veliki broj klijenata koji imaju svoje klijente, pa je dosta nezadovoljnih.

Među oštećenima su i dodaci WP Rocket i Imagify koji su bili nedostupni na internetu.

Stručnjaci iz IT industrije komentirali su da je tvrtka OVH slovila za prihvatljivi hosting po svojim cijenama, pa je klijentima to bilo važno i nisu spremni na ovakvu situaciju.

 

Komentiraj