Najpoznatija zviždačica Vesna Balenović tuži Hrvatsku za naknadu štete. “Protiv kriminalne naftne hobotnice zastupa me dr. Šime Savić”

“Nakon dugogodišnje borbe protiv kriminala u INI, koju je u to vrijeme 2001. godine vodio predsjednik Uprave Tomislav Dragičević i nadzirao tadašnji potpredsjednik Vlade RH Slavko Linić, nakon priznanja DORH-a da su na osnovu moje kaznene prijave otkrili kriminal i da sam bila u pravu i nakon apsurdnih presuda hrvatskog pravosuđa protiv mene, da ne postoji građanska dužnost za prijaviti kriminal i da bez obzira bila u pravu ne smijem “ružno” govoriti protiv Uprave INE, odlučila sam tužiti Republiku Hrvatsku za pretrpljenu štetu”.

Obznanila je to u petak Vesna Balenović, najpoznatija hrvatska zviždačica, ujedno i predsjednica udruge Zviždač.

Nije mogla natrag na radno mjesto

U sporu protiv Hrvatske zastupa je dr. Šime Savić, naglasila je Balenović, a nadležan je Općinski građanski sud u Zagrebu.

“Tužbu za naknadu štete na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu sastavio je i pokreće dr. Šime Savić. Smatram da dr. Šime Savić nije samo samostalna, uspravna i kompetentna osoba, kako predsjednik Milanović opisuje Zlatu Đurđević, već i da je empatična, poštena i domoljubna osoba, dobar organizator, da izuzetno dobro poznaje strukturu, mehanizme i rad pravosuđa, te da posjeduje istančani osjećaj za pravdu, što je dokazao kroz 15 tisuća parnica koje je vodio po svim sudovima širom Hrvatske”, iznijela je Balenović u dopisu i nastavila:

“Koliko je jaka kriminalna naftna hobotnica protiv koje sam se borila, govori i činjenica da se nisam uspjela vratiti na staro radno mjesto unatoč pohvalama novog predsjednika Nadzornog odbora INE Davora Šterna da sam otkrila kriminal i da ne smijem biti dalje progonjena, unatoč preporuci tadašnje premijerke Jadranke Kosor za povratak na radno mjesto, unatoč priznanja Vlade RH da su mi tijekom sudskih procesa kršena ljudska prava.

Koliko je pravosuđe koje je ozakonilo moj otkaz koruptivno, govore brojni novinski članci. Kada bi DORH i Policija bili dosljedni u svom radu, zbog mog nepravednog suđenja sa zagrebačkih sudova mogli bi pohapsiti desetine korumpiranih sudaca, a ne samo tri koliko ih je u korupciji uhvaćeno na osječkom sudu”, kaže Balenović.

“Zlata Đurđević nije se pojavila na sastanku, umjesto s njom, pričali sa čistačicom”

Argumenti predsjednika Zorana Milanovića da predloži Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda su da je ona “naprosto
previše samostalna, uspravna i kompetentna osoba …”. Nije mi poznato jeli se Predsjednik osobno uvjerio u ono što govori i mogu li mu vjerovati na riječ?, postavlja pitanje.

“O Zlati Đurđević ja osobno na žalost nemam nikakva posebna saznanja i po ničemu je na žalost ne bih mogla istaći u odnosu na bilo kojeg drugog profesora ili profesoricu Pravnog fakulteta u Zagrebu. Znam da priliku za upoznavanje nažalost nisam dobila. U želji da se konzultiram o nekim zviždačkim predmetima najavila sam se prije par godina na Pravni fakultet Zlati Đurđević te dobila termin za susret. Zajedno s tajnikom udruge Zviždač u dogovoreno vrijeme na fakultetu čekala sam uzalud preko sat vremena.

Nažalost pred praznim kabinetom Zlate Đurđević mogla sam popričati jedino sa čistačicom koja je čisteći po hodniku uredno odrađivala svoju obvezu. Zlata Đurđević se nažalost nije pojavila, niti se ispričala za nedolazak na zakazani sastanak, niti je predložila bilo koji drugi termin za susret i pomoć građanima za koje sam očekivala stručni savjet i mišljenje.

Možda je program udruge Zviždač u borbi protiv kriminala i korupcije, te zaštite ljudskih i radnih prava građana na periferiji interesa profesorice i možda nas male građane i naše probleme nije primijetila, jer je sama, kako kaže predsjednik Milanović “previše uspravna”, iznijela je Balenović.

“Ima kompetentnih kandidata koji primjećuju, poštuju i pomažu obične građane”

Na sreću svih poštenih građana i zviždača postoji još kandidata za predsjednika Vrhovnog suda RH, koji su samostalni, uspravni i kompetentni i koji su uz to iskazali poštovanje, interes i želju pomoći zviždačima u njihovoj borbi protiv kriminala i korupcije, kaže Balenović.

“Poznati zagrebački odvjetnik dr. Šime Savić, aktualni kandidat za predsjednika Vrhovnog suda, nebrojeno puta dao je svoje mišljenje i savjet, te pomogao udruzi Zviždač u zaštiti građana koji su svojim poštenjem i hrabrošću, usamljeni krenuli u neravnopravnu borbu protiv kriminala i korupcije.

Odvjetnik koji je nakon desetljeća mučnog pravosudnog razvlačenja teško stradalog i jedino preživjelog vatrogasca s Kornata Frane Lučića, preuzeo zastupanje i u rekordnom vremenu dobio spor, osigurao vatrogascu Lučiću financijsko obeštećenje i satisfakciju, upravo je dr. Šime Savić. Nadam se i vjerujem da će se dr. Šime Savić znati i moći izboriti za moja uskraćena prava te naknadu štete koju mi je već jednom prilikom priznala Vlada Hrvatske, ali je nikada nije isplatila.

Vjerujem da će hrvatski Sabor prepoznati kvalitetu dr. Šime Savića i dati mu povjerenje za prevažnu i respektabilnu pravosudnu funkciju Predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske”, stoji u dopisu Vesne Balenović.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]