Ivo Cagalj/PIXSELL

NAJLOŠIJE U ZADNJIH 8 GODINA: Pad broja građevinskih dozvola

 U kolovozu su u Hrvatskoj izdane 473 građevinske dozvole što je 9,7 posto manje u odnosu na prošlogodišnji kolovoz, podaci su Državnog zavoda za statistiku objavljeni u srijedu.

  Ukupan broj izdanih građevinskih dozvola za prvih osam ovogodišnjih mjeseci manji je za 7,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.
 Tijekom kolovoza, 401 dozvola ili 85 posto izdano je za zgrade, a 72 odnosno 15 posto za ostale građevine. Prema vrstama radova, 65 posto dozvola tj 307 izdano je za novogradnju, a 35 posto ili 166 za rekonstrukcije.
 Prema izdanim građevinskim dozvolama u kolovozu, predviđena je gradnja 446 stanova prosječne površine 110,3 četvorna metra.
 Ukupna vrijednost radova prema dozvolama izdanim u kolovozu je 924,6 milijuna kuna.
 U razdoblju od siječnja do kraja kolovoza izdano je 3.226 građevinskih dozvola za zgrade i 675 za ostale građevine, ukupne predviđene vrijednosti radova 12,1 milijardu kuna. U tom je razdoblju predviđena gradnja 4.325 stanova.
 Hrvatska gospodarska komora u komentaru najnovijih podataka o građevinskim dozvolama upozorava da je predviđena vrijednost radova na ostalim građevinama u građevinskim dozvolama izdanima u kolovozu (212,5 milijuna kuna) najniža od kolovoza 2007. godine, a da se pod pritiskom niske vrijednosti radova na ostalim građevinama i ukupna predviđena vrijednost radova spustila ispod razine od milijardu kuna, što je najniže od siječnja 2002. godine.
 Osvrćući se na stanogradnju, Komora ističe da se pri niskoj kupovnoj snazi stanovništva, zamrlom bankovnom kreditiranju, visokoj nezaposlenosti i opterećenosti tržišta nekretnina znatnim brojem završenih, a neprodanih stanova, nastavljaju nepovoljne okolnosti za dinamiziranje stanogradnje.

 

Komentiraj