Najavljen Advent u Zagrebu, evo kako će izgledati

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u utorak je na konferenciji za novinare najavio ovogodišnji Advent, koji će se, kazao je, održati uz održavanje mjera i odgovorno ponašanje.

“Zablještit će svih 17 gradskih četvrti. To je ideja naših ugostitelja. Organizirat ćemo ono što možemo. Ovo je vrijeme preživljavanja. Doći će bolje vrijeme. Proći će i ovo”, kazao je Bandić. Osim dvadesetak obrtnika, dodao je, u gradu nitko neće imati kućicu.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” dr. Zvonimir Šostar kazao je da je većina zaraženih asimptomatska te se stoga raspravlja o novim mjerama u Zagrebu. “Moramo naći balans između zdravlja i gospodarstva. Neće sve biti u onom obliku kako pamtimo, napravit ćemo sve kako bi epidemiološke mjere bile provedene”, rekao je Šostar.

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld najavila je kako će biti pripremljena adventska događanja. “U tom smo smislu osmislili slogan ‘Advent u Zagrebu, osjetite svjetlost’. Ono što smo zadržali su brojni projekti koji će se povezati s kulturom. Imat ćemo brojna događanja, kulturna, deset različitih festivala glazba te jedan projekt pod nazivom ‘Svjetlost Zagreba’ za koji pozivamo Zagrepčane i Zagrepčanke da okite svoje prozore”, rekla je Bienenfeld i dodala da je u planu šetnja zagrebačkim crkvama i projekt proširene stvarnosti.

Ove godine neće biti klizališta na Tomislavcu, ali Bienenfeld kaže da će organiziratu druge projekte.

Predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar kazao je da je dobro što će obrtnici i ove godine biti dio Adventa. “Mi moramo preživjeti. Nadam se da ćemo s ovim Adventom vidjeti svjetlo u novu budućnost”, poručio je.

Predsjednik Udruge ugostitelja Marin Medak rekao je da je dobro što je ugostiteljima omogućen rad i u lošijim vremenskim i epidemiološkim uvjetima. “Znamo da je nemoguće organizirati Advent kao što je bio prije. To je skupo, rizik je prevelik. Mi ćemo se prilagoditi da ljudi mogu u kafiću koji im je blizu doma konzumirati kuhano vino, čaj ili kavu, da svi građani imaju duh adventa u svom dijelu”, objasnio je Medak.

Komentiraj