FaH/ Dario GRZELJ

Nagrada Tito Strozzi uručena Orkestru Opere zagrebačkoga HNK

Nagrada Tito Strozzi za visoke umjetničke rezultate u kazališnoj sezonu 2014./2015. godini uručena je Orkestru Opere zagrebačkoga Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u utorak u Foyeru HNK u Zagrebu.

Kazališni odbor za dodjelu nagrade Tito Strozzi, kako je navela članica prosudbenoga povjerenstva Maja Đurinović, jednoglasno je odlučio da se ove godine nagrada za sezonu 2014./2015. dodijeli Orkestru Opere HNK u Zagrebu.

U svim opernim i baletnim izvedbama u kojima je sudjelovao, Orkestar je pokazao visok stupanj uigranosti, pa i zaigranosti, to jest radosti muziciranja, istaknula je Đurinović dodavši kako se bez pretjerivanja može ustvrditi da se realizacija i najsloženijih partitura može usporediti s izvedbama vrhunskih orkestara velikih inozemnih opernih kazališta.

 

  • Prosudbeno povjerenstvo naglašava kako u izvedbama Brkanovićeva “Ekvinocija” i “Evgenija Onjegina” Čajkovskoga treba istaknuti i kreativnost Nikše Bareze.

 

Vrsnoća Orkestra koja raste iz razdoblja u razdoblje odlikuje se jednakom vještinom svih instrumentalnih skupina, čime se postiže zvuk koji je, po mišljenju povjerenstva, kongenijalan zamislima skladatelja.

Ravnatelj Opere Nikša Bareza preuzimajući nagradu izrazio je zadovoljstvo te naglasio kako je rad Orkestra dugoročan proces. Orkestar krasi pošten odnos prema umjetničkom poslu, entuzijazam i odgovornost, napomenuo je dodavši kako bez individualnih sposobnosti pojedinaca u Orkestru ne bi bilo moguće postizati vrhunske rezultate.

Nagrada Tito Strozzi utemeljena je 1993. godine, a dodjeljuje se za najbolje pojedinačno ostvarenje u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u protekloj sezoni. Nagradu dodjeljuje Kazališni odbor i to na dan Drame HNK, 24. studenoga.

Komentiraj